gendoping

Gendoping er genteknologisk metode som tar sikte på å forbedre en idrettsutøvers prestasjoner. Metoden går ut på å innføre fremmede eller manipulerte gener i utøverens kropp. Genene som settes inn, styrer produksjon av proteiner som har betydning for utholdenhet, styrke eller liknende. De medisinske konsekvensene av gendoping kan være svært alvorlige. I hovedsak kan gendoping utføres på tre måter:

Direkte innsprøyting. Ved at man injiserer et kunstig gen direkte i en muskel, vil en del av muskelfibrene absorbere dette genet og uttrykke det i muskelen. Direkte innsprøyting anses å være en enkel metode, men har begrenset effektivitet og kan bare brukes på muskelfibrer.

Innføring via modifiserte virus. Her fylles «tømte» virus med det ønskede genet. Det modifiserte virus beholder sin opprinnelige evne til å spre sitt innhold til vertsorganismens celler, og når en person «infiseres» med dette viruset, overføres derfor det kunstige genet effektivt til celler i hele kroppen.

Innføring av celler med modifisert innhold. Cellene tas ut fra utøverens kropp og tilføres et kunstig gen før de settes tilbake. Det kan for eksempel dreie seg om muskelcelleforløpere som på denne måten kan omdannes til muskelfibrer når de settes tilbake. Dette er den metoden som gir best kontroll, men er også den mest krevende.

Gendoping er kostbart, men foreløpig kjennes ingen metoder for å avsløre det. Man vet derfor ikke om det er noen som driver med gendoping i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg