Hemoglobin
Hemoglobin består av jern og hem. Hem består av fire proteinkjeder.
Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Globin er proteindelen av det røde blodfargestoffet hemoglobin.

Faktaboks

Uttale
globˈin
Etymologi
av latin globus, ‘runding, klump’

Hemoglobin er bygd opp av to globinkjeder, to alfa-kjeder og to beta-kjeder. Den andre komponenten i hemoglobin-molekylet er den jernholdige forbindelsen hem, som er bygd opp av pyrrolgrupper.

Globinet er bygd opp av to par med ulike og spesielle kjeder av aminosyrer. Den nøyaktige aminosyresammensetningen kan variere noe fra dyreart til dyreart. Fosteret og den nyfødte har også en litt spesiell sammensetning av sitt globin, og dermed også av sitt hemoglobin.

Globin inngår også i fargestoffet myoglobin, som finnes i muskler og som i likhet med hemoglobin har en særlig evne til å binde oksygen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Søraas

Lenken til hemoglobin i denne artikkelen viser tilbake på denne artikkelen. Det er vel derfor best enten å fjerne lenken eller så bør man lage en egen side om hemoglobin.

svarte Thale Kristin Olsen

Hei, og takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette! Linken viser nå til vår artikkel om hemoglobin i Store medisinske leksikon. Hilsen Thale

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg