Hardfett (adeps solidus)
Hardfett (Adeps Solidus) den vanligste grunnmassen i stikkpiller. Hardfett smeltes og blandes med virkestoff, før stikkpillene støpes. I småskala på sykehusapotek smeltes hardfettet i en stålskål som vist på bildet.

Hardfett er en hvitaktig fettmasse og er det mest vanlige hjelpestoffet (grunnmassen) i stikkpiller.

Faktaboks

Også kjent som

Adeps solidus

Hardfett har mange av egenskapene som må til for å være en ideell grunnmasse for stikkpiller. Først og fremst har hardfett et smelteområde mellom 33°C og 37 °C, og vil derfor smelte ved kroppstemperatur mens det vil beholde sin faste form i romtemperatur. I tillegg trekker hardfett seg litt sammen når den størkner slik at det er enkelt å få stikkpillene ut av formen de støpes i. Ulempen med hardfett er at den er uegnet i varmere klimasoner siden den har relativt lavt smeltepunkt.

Kjemisk sett er hardfett halvsyntetisk og består av en blanding av ulike triglyserider, diglyserider og monoglyserider av mettede fettsyrer. Siden hardfett ikke inneholder umettede fettsyrer, er det stabilt og tåler oppvarming godt.

Det finnes hardfett med ulike handelsnavn, for eksempel Witepsol. Disse kan være tilsatt andre hjelpestoffer for å forbedre egenskapene til grunnmassen. For eksempel kan det være tilsatt hjelpestoff som øker smeltetemperaturen og dermed gjør stikkpillene mer egnede for varmere klima eller situasjoner det er vanskelig å holde normal romtemperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg