Triglyserid

Triglyserider er satt sammen av glyserol og tre fettsyrer. Når disse kombineres blir det dannet tre vannmolekyler som biprodukt. C står for karbon, H for hydrogen og O for oksygen.

Av /OpenStax CNX, Anatomy and Physiology. 12. feb. 2019.
Lisens: CC BY 4.0

Triglyserider er fettstoffer bygd opp av glyserol og tre fettsyrer. Hoveddelen av fettet i matvarene er triglyserider.

Faktaboks

Uttale
triglyserˈid
Også kjent som
triasylglyserol

De tre fettsyrene er oftest forskjellige, og fettsyresammensetningen varierer med triglyseridets opprinnelse. De forskjellige typene triglyserider inneholder en blanding av fettsyrer i ulike mengdeforhold.

Over 90 prosent av triglyseridets vekt utgjøres av fettsyrer.

I kroppen

Triglyseridene i maten spaltes til monoglyserider og frie fettsyrer i tarmen, og absorberes deretter. I tynntarmcellene bygges triglyseridene opp igjen og fraktes i kylomikroner (lipoprotein) via lymfeårenettet over i blodbanen. Kylomikronene transporterer triglyserider fra tarmen ut til kroppens celler, ikke minst til fettvevet.

Lipoproteinet VLDL transporterer triglyserider fra lever til muskulatur, fettvev og organer, for eksempel som følge av et høyt karbohydratinntak, og dermed høy fettdannelse i leveren. Triglyseridene spaltes til fettsyrer i fettvev eller muskulatur. Fettsyrene lagres som triglyserider i fettvevet.

Triglyseridene i fettvevet består av ulike fettsyrer, og kostholdet har betydning for fettsyresammensetningen i vevet. Triglyserider i fettcellene kan spaltes til frie fettsyrer og glyserol (lipolyse).

Triglyseridnivå

Triglyseridnivået i blodet (blodfett) bør ikke overstige 1,7 millimol per liter. Høyere nivåer kan gjenspeile insulinresistens, et lavt HDL-kolesterolnivå, aterogene LDL-partikler (se LDL-reseptor) og økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Et høyt triglyseridnivå kan være delvis arvelig betinget for eksempel som tegn på familiær kombinert hyperlipidemi. Også ulike medikamenter kan øke blodets innhold av triglyserider. Regelmessig fysisk aktivitet, endring i kostholdet, en vektreduksjon på 5–10 prosent og reduksjon i alkoholinntaket hvis det er høyt, kan bidra til å redusere triglyseridnivået.

Medikamenter som statiner har en moderat triglyseridsenkende effekt. Fibrater og tilskudd av fiskeolje reduserer triglyseridnivået.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg