Triglyserider er fettstoffer bygd opp av glyserol og tre fettsyrer. Hoveddelen av fettet i matvarene er triglyserider.
Faktaboks
- Uttale
- triglyserˈid
- Også kjent som
- triasylglyserol
De tre fettsyrene er oftest forskjellige, og fettsyresammensetningen varierer med triglyseridets opprinnelse. De forskjellige typene triglyserider inneholder en blanding av fettsyrer i ulike mengdeforhold.
- Kokosfett, palmeolje, kakaofett og melkefett inneholder mer enn 50 prosent mettet fett.
- I kjøtt, egg, mange margariner, rapsolje, solsikkeolje, olivenolje og mange nøtter er den enumettede fettsyren oljesyre viktigst.
- I soyaolje, maisolje og kornvarer dominerer den flerumettede omega-6-fettsyren linolsyre.
- Fiskefettet er unikt i å inneholde mye av de langkjedede flerumettede omega-3-fettsyrene.
Over 90 prosent av triglyseridets vekt utgjøres av fettsyrer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.