Illustrasjon av en stikkpille og en blisterpakning med stikkpiller.

Stikkpiller kommer ofte i blisterpakning.

Stikkpille
Av /Shutterstock.

Stikkpille er en tilspisset, sylindrisk legemiddelform som gis i endetarmen. Stikkpiller kan brukes for å gi for eksempel smertestillende midler eller epilepsimedisin.

Faktaboks

Også kjent som

suppositorium, supp.

Slike piller kan være nyttige for å gi medisin når man er redd for at pasienten ikke kan svelge tabletter ordentlig eller hvis pasienten kaster opp. Stikkpiller gir dessuten raskt opptak av legemidler.

Det finnes også stikkpiller til vaginal bruk, men da kalles de vaginalstikkpiller eller vagitorier. Stikkpiller er faste ved romtemperatur, men smelter ved kroppstemperatur.

Bruk

Stikkpiller kan virke lokalt, for eksempel ved hemoroider, men virkestoffet kan også tas opp gjennom slimhinnen i tarmen og påvirker organismen for øvrig. Febernedsettende og smertestillende stikkpiller til barn er et vanlig eksempel på stikkpiller som gir effekt i hele kroppen.

Stikkpiler smelter raskt i endetarmen og virkestoffene tas umiddelbart opp i blodbanen. Det gjør at effekten av en stikkpille ofte virker raskt. Effekten av en stikkpille kommer som regel raskere enn når man svelger en tablett eller kapsel. Man kan også unngå førstepassasjemetabolisme ved bruk av stikkpiller, siden blodet fra nedre del av endetarmen ikke går via portvenen og leveren, men går direkte ut i blodsirkulasjonen.

Stikkpiller er spesielt hensiktsmessige ved kvalme og oppkast siden vanlige tabletter da kan komme opp igjen. Stikkpiller egner seg også i tilfeller hvor svelging er vanskelig eller umulig. Et alternativ til stikkpiller er rektalvæsker eller miniklyster som er en flytende legemiddelform for bruk i endetarmen.

Sammensetning og fremstilling

Stikkpiller kan fremstilles i små kvanta ved støping av smeltet hardfett i spesielle stikkpilleformer.

Stikkpiller inneholder virkestoff i en bestemt mengde (dose) og hjelpestoffer. Stikkpillene fremstilles som oftest ved støpning, men kan også produseres ved pressing eller komprimering.

Stikkpiller fremstilles i stor skala i industrien, men kan også fremstilles i små kvanta ved hjelp av stikkpilleformer ved sykehusapotekene. Her kan de tilpasses spesielt til én pasient og man kan for eksempel lage stikkpiller med en gitt kombinasjon av flere virkestoff.

Hjelpestoffet eller grunnmassen i stikkpiller er vanligvis hardfett (adeps solidus). Kakaosmør (oleum cacao) ble mye brukt tidligere, men på grunn av ustabilitet ved oppvarming samt at det er dyrt brukes det lite i dag. Hardfett smelter raskt ved kroppstemperatur, men det finnes også grunnmasser som er vannbaserte og som ikke smelter ved kroppstemperatur. Disse løser seg opp i endetarmen og egner seg bedre for varmere klimasoner enn det vi har i Norge.

Virkestoffet i en stikkpille kan enten være oppløst i grunnmassen i en oppløsningsstikkpille eller finfordelt som pulverpartikler i en suspensjonsstikkpille.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg