Hemoragisk feber er en virusforårsaket infeksjon med feber og blødninger som viktige elementer i sykdomsbildet.

Faktaboks

Uttale
hemorˈagisk feber

En rekke virus kan gi viral hemoragisk feber. Noen virus overføres med leddyr, for eksempel mygg og flått, andre overføres med gnagere, mens smittemåten for andre igjen ikke er kjent. Her i Norden forekommer Nefropatia epidemica, som er en hantavirusinfeksjon.

De fleste virusinfeksjoner som kan gi alvorlig hemoragisk feber, forekommer i tropiske strøk. Lassafeber er eksempel på viral hemoragisk feber som til stadighet forekommer. Marburg-hemoragisk feber og Ebola-hemoragisk feber er eksempler på hemoragisk feber som har forekommet i små epidemier, men på grunn av sykdommens høye dødelighet har publisiteten omkring epidemiene vært stor.

Slike alvorlige former for viral hemoragisk feber har ikke forekommet i Norge, men det er en viss, skjønt svært liten, mulighet for at personer som har oppholdt seg i områder hvor det går epidemier, kan bringe sykdom hit til landet. Fordi blod og sekreter fra pasienter kan være høyinfeksiøst, er det viktig at vi har sikre og gode rutiner til å ta oss av personer som kommer hit med mistenkt viral hemoragisk feber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg