Hilus pulmonis er det området på lungenes mediale flate hvor lungene er festet og hvor bronkier, lungevener og lungearterier går inn og ut.

Faktaboks

Uttale
hˈilus pulmˈonis
Etymologi
av latin: hilum, ‘ubetydelighet, småtteri’
Også kjent som

lungeporten, lungeroten

Dette fortettede vevet blir synlig på et røntgenbilde av den ellers luftholdige lungen, og man snakker da om «hilusskyggen» på bildet.

Formen hilus brukes vanligvis i engelskspråklige land (samt Norge); på kontinentet brukes ofte den opprinnelige intetkjønnsformen hilum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Petter Wilhelmsen

Under artikkelen for "Hilus" ser jeg følgende under eksempler:
"hilus pulmonis, lungeroten, er der hvor lungene er festet og hvor bronkier, lungevener og lungearterier går inn og ut. Dette fortettede vevet blir synlig på et røntgenbilde av den ellers luftholdige lungen, og man snakker da om «hilusskyggen» på bildet."
https://sml.snl.no/hilus

Men når jeg klikker på lenken for det eksempelet, som fører meg til denne artikkelen, så står det følgende:
"Hilus pulmonis, lungeporten, er der hovedbronkus og blodårer trer inn i lungene."

Heter det "lungeroten" eller "lungeporten", og hvorfor er ikke de to tekstene like?

svarte Halvard Hiis

Takk for kommentar. Lungerot og lungeport betyr her det samme. Jeg skjønner at det kan virke forvirrende, men begge deler brukes. Jeg skal sørge for at definisjonene blir mer samordnet. Vennlig hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg