Prideparade i Stockholm 1. august 2015

Prideparader har vært et viktig virkemiddel i kampen mot homofobi.

Blomster foran den amerikanske ambassaden i Oslo
Minnemarkering foran den amerikanske ambassaden i Oslo 13. juni 2016 etter massedrapet som fant sted på nattklubben Pulse i Orlando 12. juni 2016. Minnemarkeringen var arrangert av organisasjonen FRI (foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold).
London bar
Blomster lagt utenfor London bar etter skytingen som skjedde natt til den 25. juni 2022.
Av /Scanpix.

Homofobi er en ikke-medisinsk betegnelse som kan forstås som frykt for homofili og homofile eller svært negative holdninger til disse. Uttrykket brukes gjerne overlappende med homonegativitet for å beskrive generell negativitet eller motstand mot seksualitet eller kjønnsuttrykk som oppfattes som avvikende. Det kan også omfatte positiv diskriminering av heterofili/heterofile, og psykisk mobbing eller fysisk vold mot homofile.

Faktaboks

Uttale
homofobˈi
Etymologi
av gresk homos, ‘samme, lik’ og fobes, ‘frykt’

Homofobe holdninger hos homofile kan føre til betydelige utfordringer med å akseptere og verdsette egen identitet.

Homofobi kan også forstås som en misforstått opplevelse av at et menneskelig uttrykk hos en person representerer egenskaper hos alle mennesker, slik at et annet menneskes homofili også må finnes hos en selv. Opplevd på denne måten kan homofili skape ubehag hos en som ikke opplever seg som homofil. Det er derfor viktig å spre informasjon om menneskelig mangfold, slik at man kan akseptere et annet menneskes lyster uten å trenge å identifisere seg med dem og dermed føle seg negativt berørt.

Holdninger til homofile

I Norge var sex mellom menn forbudt ved lov inntil 1972 (se Paragraf 213). I dag har homofile og heterofile de samme rettighetene til å blant annet inngå ekteskap og det er forbudt å diskriminere på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Likevel finnes det fremdeles negative holdninger til homofile og homofili i samfunnet.

Ifølge en holdningsundersøkelse til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt) for perioden 2008-2013 er andelen i befolkningen med negativ holdning til lesbiske kvinner og homofile menn relativt lav, og synkende blant menn.

I 2008 var 17 prosent av de heterofile mennene negative til lesbiske kvinner, i 2014 var tallet 9 prosent. I 2008 var nesten en tredjedel av mennene negative til homofile menn, i 2014 var dette sunket 16 prosent. Det var mer negative holdninger både blant kvinner og menn til at to kvinner eller to menn leier hverandre eller kysser hverandre, enn til at to personer av ulike kjønn gjør dette. Et mindretall bekreftet negativ atferd overfor lesbiske kvinner og homofile menn, der den mest utbredte negative atferden var vitsing.

Flere undersøkelser rapporterer også om at «homo» er et av de vanligste skjellsordene blant ungdom.

Lovverk

Diskrimineringsloven om seksuell orientering trådte i kraft i 2014. Formålet med loven er å fremme likestilling uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Loven forbyr diskriminering og stiller krav om aktivt arbeid for likestilling.

I straffeloven 2005, som trådte i kraft i 2015, ble bestemmelsene mot hatkriminalitet innskjerpet. Hatkriminalitet er straffbare handlinger som helt eller delvis er motivert av negative holdninger til en persons faktiske eller oppfattede etnisitet, religion, seksuelle orientering, kjønnsuttrykk og/eller nedsatte funksjonsevne. I 2015 registrerte politiet 33 anmeldelser av kriminelle handlinger på bakgrunn av seksuell orientering.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg