kjønnsidentitet

Artikkelstart

Kjønnsidentitet er den personlige oppfatningen av hvilket eller hvilke kjønn man er. Dette vil si følelsen man har av å for eksempel være mann, kvinne, både mann og kvinne, ingen av disse eller noe annet. For de fleste mennesker samsvarer kjønnsidentitet med det kjønn de fikk tilskrevet ved fødselen, men dette gjelder ikke for alle. Opplevelsen er subjektiv og ikke nødvendigvis i samsvar med kroppens ytre anatomi, eller med andres oppfatning av hvilket eller hvilke kjønn en er.

Faktaboks

Uttale
kjønnsidentitˈet

Det er flere mennesker som oppfatter at de har kjønn som ligger utenfor kategoriene kvinne/mann. De kan for eksempel oppfatte seg som transpersoner eller som intersex personer.

Kjønnsidentitet ligger nær opp til begrepet kjønnstilhørighet, men det siste er klarere definert som noe som oppstår i samspill med andre.

Andre betegnelser for kjønnsidentitet er psykologisk kjønn og mentalt kjønn.

En sjelden gang er genitaliene flertydige og andre komponenter av kroppslig kjønn (som innvendige genitalia, kromosomsammensetning og hormonnivå) må vurderes for å kunne tillegge barnets kropp et kjønn.

Kjønnsinkongruens er mangel på samsvar mellom det kjønn kjønnsorganene tilsier og ens egen oppfatning om hvilket kjønn man har. Om man for eksempel har penis, men føler seg som kvinne, er det et eksempel på kjønnsinkongruens.

Personer med slikt manglende samsvar betegnes blant annet som transseksuelle, transpersoner og ikke kjønnsnormative personer. Manglende samsvar mellom tilskrevet kjønn og egen kjønnsidentitet blir på medisinsk fagspråk omtalt som kjønnsdysfori eller kjønnsinkongruens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg