heteronormativitet

Heteronormativitet er et uttrykk for at heteroseksualiteten betraktes som norm for seksualitet. Det vil si at det heteroseksuelle samleiet, som har, eller ser ut som det har, forplantning som formål, blir normen for seksuelle handlinger. I tillegg vil det heteroseksuelle parforhold, bestående av en mann og en kvinne være normen for samlivsformer.

Begrepet heteronormativitet har utviklet seg på grunnlag av erfaring som viser at seksualiteten har mange flere uttrykk, både blant heteroseksuelle og innenfor andre seksualitetsformer, som for eksempel lesbisk seksualitet blant kvinner, homoseksualitet blant menn. I tillegg vil heteroseksuelle såvel som lesbiske og homoseksuelle kunne delta i ulike seksuelle subkulturer, som bdsm, swingers, og fetishklubber. Det er også viktig å huske på at en av de mest utbredte seksuelle praksiser foregår alene, gjennom onani (masturbasjon).

Heteronormativiteten blir problematisk når den tar det for gitt at alle lever i et heteroseksuelt parforhold, og kun praktiserer reproduktiv seksualitet, forutsetter at det finnes to kjønn, og bare to kjønn, noe som bidrar til at heteronormativiteten ekskluderer mange seksuelle aktiviteter, samlivsformer og identiteter.

Begrepet heteronormativitet bidrar til en bevisstgjøring om at dette er en utbredt praksis, basert mer på tradisjon enn ønske om å diskriminere eller ekskludere mennesker som ikke praktiserer tradisjonell heteroseksualitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg