Hospice er en institusjon som har spesialisert seg på å gi et tilbud til pasienter i livets sluttfase. Arbeidet baseres på hospicefilosofien, som innebærer en helhetlig omsorgstanke rundt pasient og pårørende for å avhjelpe behov og problemer av fysisk, psykisk, sosial, åndelig og eksistensiell karakter. Omgivelsene har minst mulig sykehuspreg med vekt på interiør og adferd hos personalet, som styrker verdighet og respekt, lindrer lidelse og gir trøst og støtte i prosessen frem mot døden (palliativ behandling).

Hospice er et tilbud ved langtkommet dødelig sykdom hvor behandlende medisin ikke lenger er aktuelt. Hospice kan ha både døgn- og dagtilbud.

Historikk

Den engelske sykepleieren og lege Cicely Saunders (1918–2005) opprettet i 1967 St. Christopher's Hospice i London og regnes som grunnleggeren av hospicebevegelsen.

Hospice var i middelalderen et tilfluktssted for pilegrimer og reisende hvor de kunne hvile og få pleie og lindring til de kunne fortsette reisen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg