Palliativ behandling er behandling som lindrer, men ikke helbreder. Palliativ behandling brukes blant annet i forbindelse med symptomrettet behandling ved langtkommet kreftsykdom.

Faktaboks

Uttale
pˈalliativ
Etymologi
av latin palliatus, ‘dekket over’

Palliativ medisin er i ferd med å bli egen spesialitet i enkelte land, og er et viktig element i både primærutdanning og videreutdanning for helsepersonell.

Opphav

Ifølge Hippokrates er legens oppgave alltid å trøste, ofte lindre og av og til kurere. I første paragraf i etisk regelverk for leger står det nedfelt at leger skal helbrede, lindre og trøste. Palliasjon er altså medisinens lindrende praksis.

Praksis

Denne praksisen er ofte oversett fordi moderne medisin i sterk grad har vektlagt medisinsk behandling for å oppnå helbredelse. Når behandling ikke lenger er mulig blir pasienten nærmest 'gitt opp'.

Gradvis har det vokst frem et tilbud om lindrende omsorg for voksne, ofte kreftsyke pasienter. Lindrende behandling for barn er fremdeles et nytt fagområde både forskning, utdanning og praksis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg