Hudbiopsi.

Hudbiopsi er en viktig metode i diagnostikk av hudsykdommer. Prøven kan man ta ved 1) å skjære ut en båtformet bit (båtbiopsi), 2) å skjære et flak av overflaten (shavebiopsi), eller 3) å bore ut en liten bit med en sylinderformet kniv (stansebiopsi).

Av /KF-arkiv ※.

Hudbiopsi er en vevsprøve av huden som tas ved å skjære en liten hudbit for mikroskopisk undersøkelse, oftest som ledd i diagnostikk av hudsykdommer. Hudbiopsier brukes spesielt når den kliniske undersøkelsen ikke gir grunnlag for sikker diagnose, og ved hudforandringer som gir mistanke om kreftutvikling i huden.

Faktaboks

Etymologi
av gresk bios, ‘liv’, og opsis, ‘syn’

I de fleste tilfeller undersøkes biopsien med et mikroskop etter at vevet er fiksert med formalin og farget. I mikroskopet ser man på cellenes utseende og vekstmønster. I noen tilfeller brukes immunologiske teknikker med antistoffer som kan påvise spesielle strukturer eller celletyper i vevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg