Hudprøve er en samlebetegnelse på forskjellige undersøkelser som gjøres på huden.

Vevsprøve

Hudbiopsi (vevsprøve) er en prøve som består i å skjære ut en liten del av huden, vanligvis for mikroskopisk undersøkelse av vevet.

Allergiprøver

Ved spørsmål om allergi kan det gjøres allergitester på huden ved å føre små mengder av allergifremkallende stoffer inn i huden ved hjelp av et lite stikk (prikktest) eller ved å legge allergifremkallende stoffer direkte på huden i et par døgn (lappeprøver).

Lappeprøve

De stoffene man er ømfintlig for, kan fremkalle typiske, forbigående forandringer i huden på det sted hvor de bringes i kontakt med denne. Ved allergisk kontakteksem består hudprøver i at det festes små lapper på huden, såkalt lappeprøve. Disse er tilsatt en passende konsentrasjon av stoffer som mistenkes for å være eksemets årsak. En positiv reaksjon gir små, eksemlignende reaksjoner under vedkommende lapp i løpet av 1–2 døgn.

Prikktest

Ved andre typer av allergisk sykdom (høysnue, astma) består hudprøver i at man prikker eller sprøyter en oppløsning av de mistenkte stoffer (allergener) inn i huden, dette kalles prikktest. En positiv reaksjon viser seg da i løpet av få minutter som en kløende vable.

Tuberkulinprøve

Tuberkulinprøve er en hudprøve på immunitet mot tuberkulose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg