hudprøve

Artikkelstart

Hudprøve er en samlebetegnelse på forskjellige undersøkelser som gjøres på huden.

Vevsprøve

Hudbiopsi (vevsprøve) er en prøve som består i å skjære ut en liten del av huden, vanligvis for mikroskopisk undersøkelse av vevet.

Allergiprøver

Ved spørsmål om allergi kan det gjøres allergitester på huden ved å føre små mengder av allergifremkallende stoffer inn i huden ved hjelp av et lite stikk (prikktest) eller ved å legge allergifremkallende stoffer direkte på huden i et par døgn (lappeprøver).

Lappeprøve

De stoffene man er ømfintlig for, kan fremkalle typiske, forbigående forandringer i huden på det sted hvor de bringes i kontakt med denne. Ved allergisk kontakteksem består hudprøver i at det festes små lapper på huden, såkalt lappeprøve. Disse er tilsatt en passende konsentrasjon av stoffer som mistenkes for å være eksemets årsak. En positiv reaksjon gir små, eksemlignende reaksjoner under vedkommende lapp i løpet av 1–2 døgn.

Prikktest

Ved andre typer av allergisk sykdom (høysnue, astma) består hudprøver i at man prikker eller sprøyter en oppløsning av de mistenkte stoffer (allergener) inn i huden, dette kalles prikktest. En positiv reaksjon viser seg da i løpet av få minutter som en kløende vable.

Tuberkulinprøve

Tuberkulinprøve er en hudprøve på immunitet mot tuberkulose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg