Hudprøve er en samlebetegnelse på forskjellige undersøkelser som gjøres på huden.

Hudbiopsi (vevsprøve) er en prøve som består i å skjære ut en liten del av huden, vanligvis for mikroskopisk undersøkelse av vevet.

Ved spørsmål om allergi kan det gjøres allergitester på huden ved å føre små mengder av allergifremkallende stoffer inn i huden ved hjelp av et lite stikk (prikktest) eller ved å legge allergifremkallende stoffer direkte på huden i et par døgn (lappeprøver). 

De stoffene man er ømfintlig for, kan fremkalle typiske, forbigående forandringer i huden på det sted hvor de bringes i kontakt med denne. Ved allergisk kontakteksem består hudprøver i at det festes små lapper på huden, såkalt lappeprøve. Disse er tilsatt en passende konsentrasjon av stoffer som mistenkes for å være eksemets årsak. En positiv reaksjon gir små, eksemlignende reaksjoner under vedkommende lapp i løpet av 1–2 døgn.

Ved andre typer av allergisk sykdom (høysnue, astma) består hudprøver i at man prikker eller sprøyter en oppløsning av de mistenkte stoffer (allergener) inn i huden, dette kalles prikktest. En positiv reaksjon viser seg da i løpet av få minutter som en kløende vable. 

Tuberkulinprøve er en hudprøve på immunitet mot tuberkulose.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.