Induratio penis plastica
Induratio penis plastica skyldes en betennelse som etterlater arrvev og gjør penis skjev.
Induratio penis plastica
Av /Shutterstock.

Induratio penis plastica er en betennelsestilstand som gir arrvevsdannelse i hinnene som omgir svamplegemene i penis. Dette kan medføre ereksjonsproblemer, skrumpning, skjevhet og smerter i penis, spesielt ved ereksjon.

Faktaboks

Også kjent som
Peyronies sykdom, krumerik, IPP

Sykdomsforløp

Årsaken er ukjent, tilstanden kan ha autoimmun bakgrunn. Eventuelt kan små skader spille en rolle. Det typiske sykdomsforløpet er en periode med betennelse på 6–12 måneder med smertefulle ereksjoner og økende skjevstilling av penis. Den neste fasen er preget av en stabil skjevhet og avtakende smerter. Det endelige resultatet kan variere sterkt. Enkelte opplever bare en lett skjevhet i penis, andre kan få en tydelig knekkdannelse, eller utvikling av snørefure. Noen utvikler svekket eller opphevet ereksjonsevne, eller vanskeligheter med å gjennomføre samleie på grunn av knekkdannelse. Hos nesten alle kan man kjenne et hardt og fortykkket område i penis; dette er arrvev.

Behandling

Behandlingen er kirurgisk. Man forsøker å rette ut skjevstillingen, og det finnes flere teknikker for dette. Kirurgisk behandling medfører en risiko for forkortet penis og nedsatt følsomhet. Man venter alltid med kirurgisk behandling til sykdommen er i stabil fase.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg