Insidensrate er et mål for hvor fort en sykdom sprer seg i befolkningen. Insidensrate sier noe om forandring i sykdomstatus (fra frisk til syk) per tidsenhet i forhold til befolkningens størrelse ved hvert tidspunkt. Denne skrives som en brøk med antall nye syke individer i telleren og persontid i nevneren. Persontid får man ved å gange antall individer ved observasjonstidens start med observasjonstidens lengde. Tidsenheten vil variere med hvilken sykdom man undersøker.

Insidensrate er antall nye syke individer i en bestemt befolkningsmengde i løpet av en avgrenset tidsperiode eller tidsenhet.

Eksempel

La en befolkning bestå av N antall individer ved observasjonstidens start. I løpet av tidsrommet T er det registrert n individer med den sykdommen vi studerer.

Insidensraten kan da skrives som

\[\text{insidensrate} = \frac{\text{n}}{\text{N × T}}\]

Her er altså antall nye tilfeller over brøkstreken, mens persontiden (N × T) står under.

Hvis vi tar for oss forekomsten av lungekreft i Norge i 2020 så var insidensen 3331. Det var altså 3331 nye tilfeller i løpet av dette året. For hvert kjønn var insidensen 1704 for kvinner og 1627 for menn. Insidensraten for lungekreft var dermed:

Kvinner: 52/100 000

Menn: 61/100 000

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg