Intravenøs ernæring, tilførsel av næringsstoffer oppløst i væske direkte inn i blodet via en intravenøs kanyle eller et sentralt venekateter. Brukes når vanlig næringsinntak er utilstrekkelig eller umulig.

Enkel intravenøs ernæring til pasienter som få dager etter operasjoner eller skader forventes å kunne spise normalt, innskrenker seg oftest til sukkerløsninger. Disse sukkerløsningene dekker vanligvis 30–60 % av organismens kaloribehov, men tilfredsstiller ikke behovet for varierte næringsstoffer og vitaminer.

Pasienter som over lengre tid (mer enn 2–4 dager) av forskjellige grunner ikke kan spise eller få tilført nødvendig næring ned i tarmsystemet via en sonde (se enteral ernæring), får derfor en blanding av alle nødvendige næringsstoffer (karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler) oppløst i væske direkte inn i blodet (såkalt fullstendig parenteral ernæring).

Se også infusjon.

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.