Kalomel er en kvikksølvforbindelse (merkuroklorid, Hg2Cl2) som tidligere ble brukt en del i medisinen, blant annet som avføringsmiddel og i behandling av syfilis og kolera.

Faktaboks

Uttale
kalomˈel
Etymologi
av gresk kalos, ‘vakker’ og melanos, ‘svart’

Kalomel er et smak- og luktfritt mineral som forekommer naturlig blant annet i Tyskland, Mexico og Texas. Det er meget tungt (tetthet 7,15), fargen er hvit, grå-, gul- eller brunlig med diamantglans. Det har fått sitt navn fordi det blir svart når det reagerer med ammoniakk.

Kalomel kom i medisinsk bruk på 1500-tallet. Etter hvert som konsekvensene av kvikksølvforgiftning ble erkjent på 1800-tallet, ble innvortes bruk frarådet. I dag frarådes bruk fordi stoffet er giftig og fordi det finnes bedre og tryggere legemidler.

Kalomel inngår i dag i visse insekt- og soppmidler i landbruket. Det inngår også som komponent i kalomelelektroder for måling av elektrodepotensial i kjemien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg