kammervann

Artikkelstart

Kammervannet i øyet er væsken i øyets fremre og bakre kammer (forkammeret og bakkammeret. Kammervannet er en klar, tyntflytende løsning som kontinuerlig dannes fra blodplasma i strålelegemet. Dannelsen skjer dels ved en aktiv sekresjon (80%), dels ved en passiv filtrasjon / ultrafiltrasjon. Alle bestanddelene i blodserum finnes derfor også i kammervannet, men i ulikt innbyrdes mengdeforhold. Fra bakre kammer passerer vannet gjennom pupillen inn til fremre kammer hvor det dreneres i kammervinkelen. Det meste av kammervannet dreneres over i blodblanen via trabekelverket, Schlemms kanal, samlekanaler i senehinnen og deretter over i vannvener og de episklerale vener. Resten dreneres via mellomrom i ciliærmuskelen, mellom årehinnen og senehinnen og gjennom sistnevnte ut i øyehulen (den uveosklerale drenasje).

Faktaboks

Også kjent som
humor aqueus

Kammervannsproduksjonen er ganske konstant, cirka 2 µl pr min. Normalt er kammervannsdrenasjen omtrent stor, slik at øyets intraokulære trykk holder seg ganske konstant. I motsetning til mange andre normale kroppslige prosesser er imidlertid ikke kammervannsproduksjonen autoregulert, og væskeproduksjonen fortsetter derfor selv om væskedrenasjen skulle bli redusert. Dette medfører en kraftig trykkstigning i øyet hvis drenasjen i kammervinkelen hindres, slik det skjer ved et såkalt vinkelblokkanfall.

Kammervannet holder øyet utspilt og utgjør en del av øyets optiske system. Det leverer oksygen og næringsstoffer til linsen og hornhinnens bakre del, samtidig som det fjerner avfallsstoffer og eventuelle betennelsesprodukter fra de samme områdene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg