Kammervannet er væsken i øyets fremre og bakre kammer (forkammeret og bakkammeret).

Faktaboks

Også kjent som

humor aqueus, kammervæske

Kammervannet er en klar, tyntflytende løsning som kontinuerlig dannes fra blodplasma i strålelegemet. Dannelsen skjer dels ved en aktiv sekresjon (80 prosent), dels ved en passiv filtrasjon/ultrafiltrasjon. Alle bestanddelene i blodserumet finnes derfor også i kammervannet, men i ulikt innbyrdes mengdeforhold. Fra bakre kammer passerer vannet gjennom pupillen inn til fremre kammer hvor det dreneres i kammervinkelen. Det meste av kammervannet dreneres over i blodblanen via trabekelverket, Schlemms kanal, samlekanaler i senehinnen og deretter over i vannvener og de episklerale vener. Resten dreneres via mellomrom i ciliærmuskelen, mellom årehinnen og senehinnen og gjennom sistnevnte ut i øyehulen (den uveosklerale drenasje).

Kammervannsproduksjonen er ganske konstant, cirka 2 µl pr min. Normalt er kammervannsdrenasjen omtrent like stor, slik at øyets intraokulære trykk holder seg ganske konstant. I motsetning til mange andre normale kroppslige prosesser er imidlertid ikke kammervannsproduksjonen autoregulert, og væskeproduksjonen fortsetter derfor selv om væskedrenasjen skulle bli redusert. Dette medfører en kraftig trykkstigning i øyet hvis drenasjen i kammervinkelen hindres, slik det skjer ved et såkalt vinkelblokkanfall.

Kammervannet holder øyet kuleformet og utgjør en del av øyets optiske system. Det leverer oksygen og næringsstoffer til linsen og hornhinnens bakre del, samtidig som det fjerner avfallsstoffer og eventuelle betennelsesprodukter fra de samme områdene.

Grønn stær.

To utsnitt av øyets forside som viser de delene av synsorganet som produserer og drenerer kammervæsken (humor aquosus), slik at et stabilt indre trykk i øyet kan opprettholdes (pilene viser kammervæskens strømretning).

Av /KF-arkiv ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg