blodplasma

Fullblod er blodet slik det foreligger i kroppen. Etter blodprøvetaking er det vanlig å sentrifugere blodet. Da skiller blodet seg i tre sjikt: nederst samler de røde blodcellene seg, over dem er det en gulhvit hinne, mens det øverst er blodplasma.

Hvis væsken (løsningen) utenfor de røde blodcellene er hyperton, vil væske trekkes ut av de røde blodcellene. De røde blodcellene vil da skrumpe. Hvis løsningen er isoton vil de røde blodcellene bevare formen. Hvis løsningen er hypoton, vil det gå væske inn i de røde blodcellene. De vil da svelle.
Av /OpenStax.
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Blodplasma er den svakt gule og vandige væsken som blodcellene er i. Plasma utgjør om lag 55 prosent av blodvolumet. Plasmavolumet er en del av den totale væskebalansen i kroppen.

Faktaboks

Uttale

plˈasma

Etymologi

av gresk ‘danne, forme’

Også kjent som

plasma

Blodplasmaets sammensetning

Blodplasmaet består av vann og oppløste stoffer, som plasmaproteiner, aminosyrer, hormoner, salter og metabolitter.

Funksjon

Plasma inneholder det løselige proteinet fibrinogen som kan omdannes til det ikke-løselige fibrin. Fibrin danner et nettverk som er egnet til å stanse blødninger. Det er dette som skjer i forbindelse med koagulasjon. Den blodvæsken som er igjen etter koagulering, kalles serum.

I alle kroppsvæsker i blodet, vevsvæsken og i cellenes cytoplasma er det oppløst en mengde forskjellige salter. Noen av de viktigste er natrium-, kalium-, kalsium- og magnesiumklorid samt natriumbikarbonat og natriumfosfat. Når et menneske har mistet mye blod, kan et livstruende blodtrykksfall forebygges ved å gi 0,9 prosent oppløsning av natriumklorid inn i en samleåre (intravenøst). Denne oppløsningen har samme osmotiske trykk som blodet, og vannet blir derfor en tid i blodbanen og holder blodtrykket oppe. Infusjon med rent vann er farlig, blant annet fordi erytrocyttene ville sprekke på grunn av nedsatt osmotisk trykk (hemolyse). Væsker med samme osmotiske trykk som blodet kalles fysiologiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev karsten nordal hauken

Det står: "Plasma koagulerer ved at det løselige proteinet fibrinogen omdannes til det ikke-løselige fibrin. Den blodvæsken som er igjen etter koagulering, kalles serum." Den første setningen er egnet til å skape forrviring rundt forskjellen på plasma og serum. Det ser ut som at det står at alt, eller mesteparten av plasma koagulerer. Andelen av plasmaet som koagulerer, altså fibrinogen, er jo kun 0.3g per 100 ml plasma (https://sml.snl.no/plasmaproteiner). Det burde komme tydeligere fram at det er en liten andel av plasma som koagulerer.

svarte Halvard Hiis

Hei Karsten! Takk for kommentaren. Jeg er enig i at den setningen kan skrives bedre. Jeg skal forsøke å forbedre den. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg