Karpaltunnelen er en smal passasje gjennom håndleddet for en nerve (nervus medianus) og sener til fingrenes lange bøyemuskler.

Faktaboks

Uttale

karp'al-

Etymologi

av gresk carpus, 'håndrot'

Også kjent som

canalis carpi

Kanalen er U-formet og er avgrenset av fleksorretinaklet (retinaculum flexorum) volart og håndrotsknoklene dorsalt. I denne relativt trange kanalen går i alt ni sener med sine seneskjeder:

Også nervus medianus går gjennom karpaltunnelen. Hvis karpaltunnelen blir for trang, kan dette skape et trykk på nervus medianus som gir smerter og nummenhet i tommel, pekefinger, langfinger og ringfinger. Dette kalles karpaltunnelsyndrom.

Karpaltunnel
Karpaltunnelen er en passasje under et bindevevsbånd (fleksorretinakelet) i håndroten. Gjennom denne passasjen går det ni muskelsener og en nerve (nervus medianus). Hvis fleksorretinakelet blir for stramt, kan det bli trykk på nerven. Da får man følelse av nummenhet og prikking (parestesi) i tommelen, pekefingeren, langfingeren og ringfingeren.
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg