Katastrofeberedskap er planer som tar sikte på å yte organisert hjelp ved katastrofer. Medisinske katastofer deles i kroniske og akutte.

Faktaboks

Uttale
katastrˈofeberedskap

Kroniske medisinske katastrofer

Kroniske medisinske katastrofer kan være av lokal, internasjonal eller global karakter, for eksempel. mangelfullt utbygd eldreomsorg i industriland, eller sult og mangelsykdommer i utviklingsland, naturkatastrofer i områder som ofte hjemsøkes av jordskjelv, stormer eller oversvømmelser.

Akutte medisinske katastrofer

Akutte medisinske katastrofer er av et annet slag: uventede naturkatastrofer, eller forårsaket av mennesket selv (brann, eksplosjon, trafikkulykker, forgiftninger, gassulykker, opptøyer).

Beredskap

Katastrofeberedskap har to sider: den ene er den beredskapen som allerede eksisterer som daglig rutine hos en rekke etater (politi, brannvesen, helsevesen, de frivillige humanitære organisasjoner, Forsvaret, redningssentralene). Den er grunnlaget for beredskapene. Jo bedre denne daglige rutinetjeneste er, og jo bedre vitenskapelig fundament den står på, desto bedre blir katastrofeberedskapen.

På den annen side kommer den koordinerende innsats fra samfunnet for å redde flest mulig liv og verdier når det skjer en ulykke hvor den daglige beredskap blir utilstrekkelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg