Kolkisin, middel som brukes til å behandle anfall av urinsyregikt (ekte gikt, arthritis urica). Kolkisinbehandling har vært kjent lenge.

Middelet utvinnes av frøene fra Colchicum, som er en slekt i liljefamilien. Tidligere brukte man oftest Colchicum autumnale eller tidløs. Man brukte ekstrakter som inneholdt forskjellige mengder av det aktive stoffet, og som det derfor var vanskelig å gi passende mengder av. Bysantinske leger brukte slike ekstrakter på 400-tallet under navnet hermedaktyl (Hermes' finger), men allerede lenge før dette var slike plantepreparater kjent. Til Europa kom medikamentet på slutten av 1600-tallet. Fremstillingsmåtene ble hemmeligholdt, og mange leger vant stort ry med sine spesialpreparater.

Nå brukes renfremstilt alkaloid fra frøene til tabletter på 0,5 mg. Virkningen antas i det vesentlige å bestå i at de hvite blodcellenes evne til å ta opp i seg urinsyrekrystaller hemmes, og dermed brytes en ond sirkel.

Kolkisinbehandlingen er et lærerikt eksempel på hvordan erfaringer fra naturmedisinen er blitt utnyttet gjennom å renfremstille de aktive stoffer fra råprodukter som har vist seg å ha behandlingsmessig verdi.

Kolkisinbehandling kan gi ubehagelige bivirkninger, f.eks. kvalme og diaré, og nå brukes derfor ofte andre betennelseshemmende medikamenter ved behandling av anfall av ekte gikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.