Kolkisin er et legemiddel som brukes til å behandle anfall av urinsyregikt. Kolkisinbehandling har vært kjent lenge.

Middelet utvinnes av frøene fra Colchicum, som er en slekt i tidløsfamilien. Tidligere brukte man oftest Colchicum autumnale eller tidløs. Man brukte ekstrakter som inneholdt forskjellige mengder av det aktive stoffet, og som det derfor var vanskelig å gi passende mengder av. Bysantinske leger brukte slike ekstrakter på 400-tallet under navnet hermedaktyl, Hermes' finger, men allerede lenge før dette var slike plantepreparater kjent. Til Europa kom medikamentet på slutten av 1600-tallet. Fremstillingsmåtene ble hemmeligholdt, og mange leger vant stort ry med sine spesialpreparater.

Kolkisinbehandlingen er et lærerikt eksempel på hvordan erfaringer fra naturmedisinen er blitt utnyttet gjennom å renfremstille de aktive stoffer fra råprodukter som har vist seg å ha behandlingsmessig verdi.

Nå brukes renfremstilt alkaloid fra frøene til tabletter på 0,5 milligram. Virkningen antas i det vesentlige å bestå i at de hvite blodcellenes evne til å ta opp i seg urinsyrekrystaller hemmes, og dermed brytes en ond sirkel.

Bivirkninger

Kolkisinbehandling kan gi ubehagelige bivirkninger, for eksempel kvalme og diaré, og nå brukes derfor ofte andre betennelseshemmende medikamenter ved behandling av anfall av urinsyregikt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.