colchicin
Strukturformel for colchicin
colchicin
Lisens: CC BY SA 3.0
colchicin
Molekylmodell av colchicin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Rød kuler står for oksygenatomer. Blå kuler står for nitrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
colchicin
Lisens: CC BY SA 3.0

Kolkisin er et legemiddel som brukes til å behandle anfall av urinsyregikt.

Faktaboks

Uttale
kolkisˈin
Også kjent som

kolchicin, colchicin

Virkning

Virkningsmekanismen i behandlingen av urinsyregikt er ikke fullstendig kjent. Kolkisin virker mot urinsyrekrystaller og hemmer trolig signalstoffer som trekker granulocytter til betennelsessområdet. Det selges som et reseptpliktig legemiddel, som 0,5 mg tabletter.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er kvalme og diaré. Kolkisin er svært giftig ved overdose.

Naturmedisin

Kolkisin utvinnes av frøene fra Colchicum, som er en slekt i tidløsfamilien. Tidligere brukte man oftest Colchicum autumnale eller tidløs. Man brukte ekstrakter som inneholdt forskjellige mengder av det aktive stoffet, og som det derfor var vanskelig å gi passende mengder av. Bysantinske leger brukte slike ekstrakter på 400-tallet under navnet hermedaktyl, Hermes' finger, men allerede lenge før dette var slike plantepreparater kjent. Kolkisin kom til Europa som legemiddel på slutten av 1600-tallet. Fremstillingsmåtene ble holdt hemmelig, og mange leger ble kjente for sine spesialpreparater.

Kolkisinbehandlingen er et godt eksempel på hvordan erfaringer fra naturmedisinen er blitt utnyttet gjennom å renfremstille aktive stoffer fra råprodukter som har vist seg å ha medisinsk virkning.

Kolkisin har kjemisk formel C22H25O6N.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg