Kontrollkommisjon er en tilsynsgruppe oppnevnt av Fylkesmann, og består av fire personer: en jurist (leder), en lege og to andre medlemmer. En av disse to skal selv ha vært pasient eller pårørende, eller ha representert pasientinteresser i stilling eller verv.

Faktaboks

Også kjent som

Kontrollkommisjon for psykisk helsevern

Kontrollkommisjonenes hovedoppgave er å sikre den enkelte pasients rettssikkerhet i møtet med det psykiske helsevern. Kontrollkommisjonen behandler klager på vedtak om etablering, opprettholdelse eller opphør av tvungent psykisk helsevern. Kommisjonen undersøker om vilkårene for tvungent vern er oppfylt. Hvis kommisjonen ikke finner at dette er tilfelle, kan pasienten utskrives.

Kommisjonen er klageinstans for vedtak om tvunget psykisk helsevern (tvangsinnleggelse) og andre vedtak om bruk av tvang. For eksempel tvungen observasjon, skjerming, beltelegging eller bruk av tvangsmidler. Dersom pasienten opplever innskrenkninger på deres velferd, som for eksempel undersøkelse av person, rom og eiendeler, permisjon, besøk, bruk av data og telefon, aktiviteter og så videre, kan de bringe saken til kontrollkommisjon.

Både pårørende og pasienter kan framsette en klage overfor kontrollkommisjonen. Klage til kontrollkommisjonen kan skje muntlig eller skriftlig, for eksempel til behandlingspersonalet eller ved direkte kontakt med medlemmer i kontrollkommisjonen. Kontrollkommisjon besøker psykiatrisk døgn oppholds-institusjoner regelmessig for å snakke med pasienter, men kan også foreta en uanmeldt besøk.

Kontroll med behovet for fortsatt tvunget vern

Kontrollkommisjonen fører også på eget initiativ kontroll med alle vedtak om etablering av tvunget psykisk helsevern og etterprøver automatisk alle vedtak etter 3 måneder. Tvunget psykisk helsevern kan ikke forlenges ut over ett år uten godkjennelse av kontrollkommisjonen. Kommisjonen påser også at det foreligger en individuell plan for pasienten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Krishna Magan Chudasama

Fint om dere kan også endre overskrift som "kontrollkommisjon for psykisk helsevern"
Sendte oppdatert tekst for kontrollkommisjon for psykiske helsevern. Ber om at dere sette mitt navn som medforfatter av denne artikkelen!
MVH Krishna Chudasama

svarte Line Marie Berteussen

Det er endret. Tusen takk for god hjelp med oppdatering!
Line MB - redaktør

skrev Krishna Magan Chudasama

Tusen takk og ha en fortsatt god sommer.
Bare ta kontakt dersom dere ønsker oppdatering for flere artikler.
Dette fikk jeg opdrag fra Kjell-Olav Hovde. Derfor sendte jeg tekst.
mvh
Krishna

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg