krigsnevroser og -psykoser

Artikkelstart

Krigsnevroser og -psykoser er en eldre samlebetegnelse for psykiske lidelser hos soldater og sivilbefolkning som skyldes opplevelse av krigshandlinger.

Symptomene

Symptomene domineres vanligvis av angstfylte gjenopplevelser av hendelsene, i våken tilstand så vel som i søvne (mareritt). Symptomene ledsages av fysiologiske forandringer i form av økt hjerteaktivitet, svetting, skjelvinger og rastløshet. Søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer med sekundære hukommelsesproblemer så vel som depressive symptomer er vanlig. Mange utvikler et alkoholproblem som en konsekvens av alkoholbruk for å dempe angst og fortvilelse.

Behandlingen

Behandlingen er i prinsippet som for psykiske reaksjoner ved kriser og katastrofer (se posttraumatisk stresslidelse).

Dagens terminologi

Begrepet krigsnevrose er i dag utgått av formell klassifikasjon. Akutte, svære psykiske reaksjoner på krigshendelser og andre katastrofale opplevelser betegnes i dag (ICD-10) som akutte belastningslidelser (se katastrofepsykiatri). Langvarige psykiske senfølger som en følge av krigsopplevelser betegnes som post-traumatisk stresslidelse, depressive lidelser eller vedvarende personlighetsforandringer etter katastrofale livshendelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg