Krigsnevroser og -psykoser, eldre samlebetegnelse for psykiske lidelser hos soldater og sivilbefolkning som skyldes opplevelse av krigshandlinger.

Symptomene domineres vanligvis av angstfylte gjenopplevelser av hendelsene, i våken tilstand så vel som i søvne (mareritt). Symptomene ledsages av fysiologiske forandringer i form av økt hjerteaktivitet, svetting, skjelvinger og rastløshet. Søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer med sekundære hukommelsesproblemer så vel som depressive symptomer er vanlig. Mange utvikler et alkoholproblem som en konsekvens av alkoholbruk for å dempe angst og fortvilelse.

Behandlingen er i prinsippet som for psykiske reaksjoner ved kriser og katastrofer (se posttraumatisk stresslidelse).

Begrepet krigsnevrose er i dag utgått av formell klassifikasjon. Akutte, svære psykiske reaksjoner på krigshendelser og andre katastrofale opplevelser betegnes i dag (ICD-10) som akutte belastningslidelser (se katastrofepsykiatri). Langvarige psykiske senfølger som en følge av krigsopplevelser betegnes som post-traumatisk stresslidelse, depressive lidelser eller vedvarende personlighetsforandringer etter katastrofale livshendelser.

Se også konsentrasjonsleirsyndrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.