Krigsnevroser og -psykoser, eldre samlebetegnelse for psykiske lidelser hos soldater og sivilbefolkning som skyldes opplevelse av krigshandlinger.

Symptomene domineres vanligvis av angstfylte gjenopplevelser av hendelsene, i våken tilstand så vel som i søvne (mareritt). Symptomene ledsages av fysiologiske forandringer i form av økt hjerteaktivitet, svetting, skjelvinger og rastløshet. Søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer med sekundære hukommelsesproblemer så vel som depressive symptomer er vanlig. Mange utvikler et alkoholproblem som en konsekvens av alkoholbruk for å dempe angst og fortvilelse.

Behandlingen er i prinsippet som for psykiske reaksjoner ved kriser og katastrofer (se posttraumatisk stresslidelse).

Begrepet krigsnevrose er i dag utgått av formell klassifikasjon. Akutte, svære psykiske reaksjoner på krigshendelser og andre katastrofale opplevelser betegnes i dag (ICD-10) som akutte belastningslidelser (se katastrofepsykiatri). Langvarige psykiske senfølger som en følge av krigsopplevelser betegnes som post-traumatisk stresslidelse, depressive lidelser eller vedvarende personlighetsforandringer etter katastrofale livshendelser.

Se også konsentrasjonsleirsyndrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.