Krigsnevroser og -psykoser er en eldre samlebetegnelse for psykiske lidelser hos soldater og sivilbefolkning som skyldes opplevelse av krigshandlinger.

Symptomene

Symptomene domineres vanligvis av angstfylte gjenopplevelser av hendelsene, i våken tilstand så vel som i søvne (mareritt). Symptomene ledsages av fysiologiske forandringer i form av økt hjerteaktivitet, svetting, skjelvinger og rastløshet. Søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer med sekundære hukommelsesproblemer så vel som depressive symptomer er vanlig. Mange utvikler et alkoholproblem som en konsekvens av alkoholbruk for å dempe angst og fortvilelse.

Behandlingen

Behandlingen er i prinsippet som for psykiske reaksjoner ved kriser og katastrofer (se posttraumatisk stresslidelse).

Dagens terminologi

Begrepet krigsnevrose er i dag utgått av formell klassifikasjon. Akutte, svære psykiske reaksjoner på krigshendelser og andre katastrofale opplevelser betegnes i dag (ICD-10) som akutte belastningslidelser (se katastrofepsykiatri). Langvarige psykiske senfølger som en følge av krigsopplevelser betegnes som post-traumatisk stresslidelse, depressive lidelser eller vedvarende personlighetsforandringer etter katastrofale livshendelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg