Testikkel.

Testiklene er her fremstilt med normal beliggenhet i pungen. Ved kryptokisme vil de ligge lenger opp, oftest i lyskekanalen eller i bukhulen.

Av /KF-arkiv ※.

Kryptorkisme er en tilstand hvor testiklene ikke har normal beliggenhet, som vil si at de ikke ligger i pungen. Kryptorkisme kan være ensidig eller dobbeltsidig. Normalt anlegges testiklene i fosterlivet i nærheten av nyrene. Senere vandrer testiklene til pungen. Denne nedvandring (descensus) finner normalt sted enten rett før eller rett etter fødselen. Ved kryptorkisme kan én, eventuelt begge, testiklene ligge i bukhulen eller lyskekanalen.

Faktaboks

Uttale
kryptorkˈisme
Etymologi
av krypto- og gresk orkhis, ‘testikkel’
Også kjent som
testisretensjon

Utbredelse

Hyppigheten av kryptorkisme er ca. 0,8 prosent hos barn i ettårsalderen.

Årsaker

Det kan være forskjellige årsaker til at denne prosessen ikke forløper normalt, blant annet anatomiske misforhold, hormonale forstyrrelser og testikkeldefekter. Årsakene er imidlertid ikke helt klarlagt.

Behandling

Kryptorkisme skal behandles tidlig. For noen år tilbake var det vanlig at man ventet til puberteten for å se om det kunne skje en spontan nedvandring. Dette regnes i dag som galt. Behandlingen skal utføres i 3–4-årsalderen. Den består i et kirurgisk inngrep (orkiopeksi) hvor testikkelen frigjøres og mobiliseres, slik at den kan føres ned i pungen. I mer sjeldne tilfeller, for eksempel når testikkelen ligger i bukhulen, kan det være aktuelt å fjerne den. I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt med hormonbehandling med gonadotropin for å stimulere spontan nedvandring. Selv om man med slik medikamentell behandling ikke får testiklene helt ned i pungen, kan det gjøre operasjon lettere.

Komplikasjoner

En testikkel som ikke ligger i pungen, vil være i stand til å produsere kjønnshormoner (testosteron), men ikke normale sædceller. Grunnen til dette er at testiklene ikke tåler normal kroppstemperatur. De må derfor ligge utenfor bukhulen. Gjennom et sinnrikt sirkulasjonssystem vil temperaturen i pungen holdes litt lavere enn i kroppen for øvrig. Pungen har en slags radiatorfunksjon. Ved dobbeltsidig kryptorkisme er det derfor store muligheter for at sædcelleproduksjonen skades, slik at mannen ikke vil være befruktningsdyktig. En sædanalyse vil gi opplysninger både om antall sædceller og om de har normalt utseende og normal bevegelighet. Kjønnsutviklingen vil imidlertid forløpe normalt siden testosteronproduksjonen ikke forstyrres.

Ikke sjelden vil kryptorksime være ledsaget av lyskebrokk på den aktuelle siden.

Følger

Kryptorkisme kan disponere for utvikling av testikkelkreft i tidlig voksen alder. Derfor bør gutter som har kryptorkisme senere informeres om at de bør oppsøke lege hvis de merker forandringer med testiklene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg