Gonadotropiner er overordnede kjønnshormoner som stimulerer kjønnskjertlenes (gonadenes) funksjon. Omfatter follikkelstimulerende og luteiniserende hormon (FSH og LH) som dannes i hypofysens forlapp hos begge kjønn.

Under graviditet dannes gonadotropinet choriongonadotropin (hCG) i chorion og morkaken (placenta). Hormonet kan påvises i urin og blod fra tidlig i svangerskapet. Produksjon og utskillelse styres av Gn-RH som avgis fra hypothalamus i mellomhjernen og som med blodet via hypofysestilken når frem til hypofysen. Produksjonen reguleres for øvrig ved en feedbackmekanisme, det vil si at en fallende konsentrasjon av kjønnshormoner i blodet stimulerer hypothalamus til å avgi sitt hormon til hypofysen, som så stimulerer kjønnskjertlene til å øke produksjonen.

Follikkelstimulerende hormon fremkaller vekst av eggstokkens follikler (hvor eggene modnes), mens luteiniserende hormon fremkaller eggløsning og omdanner den modne follikkelen til det gule legeme (corpus luteum). Deretter produserer dette svangerskapshormonet progesteron.

Hos mannen stimulerer de samme hormonene testiklenes vekst og hormonproduksjon samt dannelsen av sædceller.

Hvis hypofysens produksjon av gonadotropiner er nedsatt hos det ikke-kjønnsmodne individ, opptrer veksthemning og mangelfull utvikling av så vel kjønnsorganene som de sekundære kjønnskarakterene. Tilstanden kan behandles med tilførsel av kjønnshormoner. Ved sviktende funksjon av kjønnskjertlene vil nivået av gonadotropinene FSH og LH i blodet øke. Dette skjer normalt ved klimakteriet hos kvinner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.