Hypofysen.

Hypofysen. Skjematisk fremstilling av transportaktiviteten mellom hypothalamus og hypofysen. Hypothalamus produserer forskjellige hormoner som hemmer eller stimulerer utskillelsen av de enkelte hypofysehormonene. Den danner også to hormoner (antidiuretisk hormon og oksytocin) som lagres i og utskilles fra hypofysens baklapp (nevrohypofysen). Hypofysens forlapp (adenohypofysen) står i forbindelse med hypothalamus over et spesielt karsystem. Det er her påvist følgende proteohormoner: follikkelstimulerende hormon (FSH), luteiniserende hormon (LH), thyroideastimulerende/thyreotropt hormon (TSH), adrenokortikotropt hormon (ACTH), veksthormon (GH), foruten prolaktin (PRL). I hypofysens midtlapp dannes melanocyttstimulerende hormon (MSH).

Av /KF-arkiv ※.

Gonadotropiner er overordnede kjønnshormoner som stimulerer kjønnskjertlenes (gonadenes) funksjon. Gonadotropiner omfatter follikkelstimulerende (FSH) og luteiniserende hormon (LH), som dannes i hypofysens forlapp hos begge kjønn.

Faktaboks

Uttale
gonadotropˈiner
Etymologi
av gresk gone, ‘sæd, frø’, og trofein, ‘fóre’

Under graviditet dannes gonadotropinet choriongonadotropin (hCG) i chorion og morkaken (placenta). Hormonet kan påvises i urin og blod fra tidlig i svangerskapet. Produksjon og utskillelse styres av Gn-RH som avgis fra hypothalamus i mellomhjernen og som med blodet via hypofysestilken når frem til hypofysen. Produksjonen reguleres for øvrig ved en feedbackmekanisme, det vil si at en fallende konsentrasjon av kjønnshormoner i blodet stimulerer hypothalamus til å avgi sitt hormon til hypofysen, som så stimulerer kjønnskjertlene til å øke produksjonen.

Follikkelstimulerende hormon fremkaller vekst av eggstokkens follikler (hvor eggene modnes), mens luteiniserende hormon fremkaller eggløsning og omdanner den modne follikkelen til det gule legeme (corpus luteum). Deretter produserer dette svangerskapshormonet progesteron.

Hos mannen stimulerer de samme hormonene testiklenes vekst og hormonproduksjon samt dannelsen av sædceller.

Hvis hypofysens produksjon av gonadotropiner er nedsatt hos det ikke-kjønnsmodne individ, opptrer veksthemning og mangelfull utvikling av så vel kjønnsorganene som de sekundære kjønnskarakterene. Tilstanden kan behandles med tilførsel av kjønnshormoner. Ved sviktende funksjon av kjønnskjertlene vil nivået av gonadotropinene FSH og LH i blodet øke. Dette skjer normalt ved klimakteriet hos kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg