Laryngoskop.
Av /pixabay.

Laryngoskopi er inspeksjon av strupen.

Faktaboks

Uttale
laryngoskopˈi
Etymologi
av laryngo- og gresk skopein, ‘se’

Tradisjonelt ble laryngoskopi utført ved hjelp av et lite, rundt speil som ble plassert mot bakre svelgvegg. Dette kalles indirekte laryngoskopi. Nå er det vanligere å bruke et fiberoptisk instrument som føres inn gjennom munnhulen eller nesen. Instrumentet er enten konstruert slik at lysstrålene bøyes i 70–90° vinkel, slik at man kan se ned i strupehodet, eller det er tynt og bøyelig slik at det kan føres gjennom nesen og svelget mot stemmespalten. Det er koblet til et kamera, slik at bildet av strupen kan vises på en TV-skjerm og tas opp på video. Ved bruk av et slikt fleksibelt laryngoskop kan mindre operasjoner i strupen foretas i lokalbedøvelse.

En tredje måte å gjøre laryngoskopi på er under generell anestesi (narkose) å føre et rett rør gjennom munnhulen ned mot strupehodet. Røret er forsynt med lys. Gjennom røret kan man ta vevsprøver eller foreta mindre kirurgiske inngrep i strupehodet. Ofte vil man i tillegg bruke et operasjonsmikroskop (mikrolaryngoskopi). Dette hjelper kirurgen til større sikkerhet under utførelsen av inngrepet. I forbindelse med generell anestesi benyttes direkte laryngoskopi til å plassere ventilasjonstuben i luftrøret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg