Intubasjon

Intubasjon. Ved intubasjon av den bedøvede pasienten bruker man et laryngoskop for å holde tungen unna og undersøke stemmebåndene direkte.

Av /Store medisinske leksikon ※.
Laryngoskop
Laryngoskop
Av /pixabay.

Intubasjon er en prosedyre hvor man fører et rør, vanligvis av halvstiv plast (trakealtube), mellom stemmebåndene og ned i øvre del av luftrøret (trachea). Intubasjon utføres oftest i forbindelse med generell anestesi (narkose), ved hjertestans og ved andre akutte, livstruende skader og sykdommer, spesielt hos pasienter med sykdommer som gjør det nødvendig å understøtte eller overta pusteevnen med maskiner. Intubasjon er en måte å sikre frie luftveier på.

Faktaboks

Uttale

intubasj'on

Etymologi
av latin in-, ‘inn i’, og tuba, ‘rør’
Også kjent som

intubering

Fremgangsmåte

For å plassere røret i riktig posisjon bruker man et instrument kalt laryngoskop for å trykke tungen til siden og løfte tungeroten og strupelokket opp, slik at øvre del av strupen og stemmebåndene blir synlige. Røret føres oftest inn gjennom munnen, såkalt oral intubasjon. Innføring gjennom et nesebor (nasal intubasjon) gjøres hos pasienter som skal opereres i munnhulen, og av og til hos pasienter som ligger lenge i respirator. Intubasjon via nesebor kan også utføres uten bruk av laryngoskop.

Intubasjon vil i de fleste situasjoner sikre frie luftveier og lette gjennomføring av kunstig åndedrett med overtrykksventilasjon. Når man bruker rør med en oppblåsbar ballong (cuff) nær den enden som ligger i luftrøret, hindrer man også at mageinnhold kommer ned i luftrøret og lungene.

Komplikasjoner

Intubasjon, eller forsøk på intubasjon, kan i noen situasjoner utløse farlige reflekser fra luftveiene, for eksempel larynxspasme eller bronkospasme. Voldsom blodtrykksstigning kan også sees hos enkelte pasienter, spesielt hvis de ikke er i tilstrekkelig dyp narkose. Narkosedybden kan blant annet vurderes med alveolær minimumskonsentrasjon (MAC) og bispektral indeks (BIS). Intubasjon kan også gi hjerterytmeforstyrrelser; spesielt hos pasienter med lavt oksygeninnhold i blodet (hypoksemi) og acidose kan rytmeforandringer være livstruende. Hos personer hvor anatomiske forhold i nakke, kjever, munnhule eller strupe er vesentlig forskjellig fra det normale, kan intubasjon være meget vanskelig, og i sjeldne tilfeller umulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg