Legeambulanse er en ambulansebil i Oslo som på permanent basis er bemannet med ambulansearbeidere og lege (vanligvis anestesilege). Legeambulansen har spesiell kompetanse i behandling av akutte, livstruende tilstander. Legeambulansen rykker ut ved livstruende sykdomstilstander og skader for å starte livreddende behandling på stedet, og fortsette behandlingen underveis til sykehus. Slike ambulanser har medisinsk utstyr for behandling av vanlige akutte sykdomstilstander, som for eksempel avansert hjerte-lunge-redning (AHLR), og alvorlige skader. Legeambulansetjenesten startet i Oslo i 1967.

Faktaboks

Også kjent som

ambulanse

I øvrige deler av landet er det en anestesilege fra luftambulansen eller lege fra helseforetak, kommune eller luftambulansetjeneste som rykker ut med legebil. Fra legevakt rykker lege også ut med privatbil, drosje eller sitter på med ambulanse der hvor det ikke er egen legebil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg