Levercelle er cellene som danner det spesifikke vevet i leveren (leverparenkymet) som produserer galle. De kalles også hepatocytter.

Levercellene er kubiske, som oftest enkjernede celler som ligger etter hverandre som strenger eller plater og utgjør hovedbestanddelen i de om lag 1–2 millimeter store leversmålappene (lobuli). Mellom cellestrengene går det små blodkar (sinusoider), slik at hver levercelle står i kontakt med det tilførte blodet. Ettersom sinusoidene munner ut i smålappens sentralvene, danner levercellene et radiært eller stjerneformet mønster i leversmålappen.

Omtrent halvparten av leverceller er polyploide, det vil si at de inneholder flere kromosomer enn vanlige diploide celler. De kan også ha litt forskjellige egenskaper, alt etter som de ligger sentralt eller perifert i leversmålappen. I prinsippet opptar de alle næringsstoffer fra sinusoidblodet, og kan lagre glykogen og fett. Levercellene utskiller galle som ledes gjennom små sammenhengende kanaler (canaliculi) mellom cellene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.