Skjematisk oversikt over blodomløpet
Portalkretsløpet er et venenett som fører venøst blod fra milt, bukspyttkjertel og mage-tarm-kanalen via portåren til leveren.
Skjematisk oversikt over blodomløpet
Av /Store norske leksikon.

Portvenen, vena portae, er en vene som samler det næringsrike, men oksygenfattige blodet fra bukhuleorganenes venesystem og fører det til leveren. Omtrent 75 prosent av blodet til leveren kommer fra dette venesystemet.

Beliggenhet og struktur

Den cirka 6–7 centimeter lange portvenenbegynner bak hodet av bukspyttkjertelen (pancreas), ved foreningen av øvre krøsvene (vena mesenterica superior) og miltvenen (vena lienalis). Blodåren går sammen med leverarterien (arteria hepatica) og hovedgallegangen (ductus hepaticus communis) opp til leverporten (porta hepatis), som har gitt denne venen navn, og hvor den deler seg i en høyre og en venstre gren. Portvenen og dens perifere grener har tallrike forbindelsesårer med nedre hulvene (vena cava inferior).

Sykdom og skade

En sykdom i leveren som vanskeliggjør den portalvenøse blodtilførselen er som oftest skrumplever (levercirrhose) som en følge av langvarig alkoholmisbruk. Siden blodgjennomstrømningen derved vanskeliggjøres, vil det oppstå stuvning av blodet i portalkretsløpet (portal hypertensjon). En behandlingsmåte kan være å legge en portocaval shunt, det vil si å skape en ekstra forbindelse (shunt) mellom portvenen og nedre hulvene (vena cava inferior).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg