portvenen

Portvenen er en vene som samler det næringsrike, men oksygenfattige blodet fra bukhuleorganenes venesystem og fører det til leveren. Omtrent 75 prosent av blodet til leveren kommer fra dette venesystemet.

Faktaboks

Også kjent som
portvene
vena portae

Beliggenhet og struktur

Den cirka 6–7 centimeter lange portvenen (vena portae) begynner bak hodet av bukspyttkjertelen, ved foreningen av øvre krøsvene (vena mesenterica superior) og miltvenen (vena lienalis). Blodåren går sammen med leverarterien (arteria hepatica) og hovedgallegangen (ductus choledochus) opp til leverporten (porta hepatis), som har gitt denne venen navn, og hvor den deler seg i en høyre og en venstre gren. Portvenen og dens perifere grener har tallrike forbindelsesårer med hulvenen (vena cava inferior).

Sykdom og skade

En sykdom i leveren som vanskeliggjør den portalvenøse blodtilførselen er som oftest skrumplever (levercirrhose) som en følge av langvarig alkoholmisbruk. Siden blodgjennomstrømningen derved vanskeliggjøres, vil det oppstå stuvning av blodet i portalkretsløpet (portal hypertensjon). En behandlingsmåte kan være å legge en portocaval shunt, det vil si å skape en ekstra forbindelse (shunt) mellom portvenen og nedre hulvene (vena cava inferior).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg