Galleganger.

Galleganger. Gallens samlerør gjennomskåret på langs. Øverste del av tolvfingertarmen er overskåret på tvers og fjernet. Vi ser inn i tolvfingertarmens nedstigende del, hvor bukspyttkjertelens hovedgang kommer inn og forener seg med gallegangen i den felles papillaen, også denne gjennomskåret på langs.

Av /KF-arkiv ※.

Levergallegangen, ductus hepaticus, er betegnelsen på utførselsgangen som opptar gallen fra høyre og venstre leverlapp (ductus hepaticus dexter & sinister), og som forener seg til den felles gallegangen ductus hepaticus communis. Denne sender en sidegren, galleblæregangen (ductus cysticus), til galleblæren. Derfra går levergallegangen over i den store gallegangen (ductus choledochus) som munner inn i baksiden av tolvfingertarmen, hvor den tømmer sitt innhold. De gallegangene som går utenfor leveren betegnes som ekstrahepatiske.

Faktaboks

Også kjent som
ductus hepaticus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg