galleblæren

Galleblære. Tegning av galleblæren, sterkt forstørret.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Galleblære. De ekstrahepatiske galleveiene delvis gjennomskåret.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Galleblæren, vesica biliaris, er et pæreformet hulorgan som mottar og lagrer galle og tømmer galle ut i tolvfingertarmen etter behov. Galleblæren ligger mot leverens nedre bakflate og er festet til den med bindevev. Galleblærens frie overflate er glatt, kledd med bukhinne og inndeles i en halsdel (collum), en hoveddel (corpus) og en avrundet endedel (fundus).

Faktaboks

Også kjent som
latin vesica biliaris, vesica fellea

Galleblæren er ikke livsnødvendig, og den blir ofte fjernet kirurgisk i forbindelse med for eksempel gallestein.

Form og funksjon

Galleblæren er omtrent 8–10 centimeter lang og rommer 30–100 milliliter. Den mottar gallen, som blir produsert i leveren og ledet via de små gallegangene til to større ganger (ductus hepaticus dexter & sinister) fra hver sin leverhalvdel. De forener seg til en felles gallegang (ductus hepaticus communis). Der hvor den går over i hovedgallegangen (ductus choledochus), sender den ut en sidegren: galleblæregangen (ductus cysticus) til galleblæren hvor gallen lagres og konsentreres.

Etter behov blir gallen tømt ut i tolvfingertarmen gjennom galleblæregangen og hovedgallegangen. Dette skjer ved at spesielle celler i tarmveggen «leser» mengden av fett i tarminnholdet, og sender hormonelle signaler (kolecystokinin) som får muskulaturen i galleblæreveggen til å trekke seg sammen. Galleblæren virker dermed som en ekspansjonstank.

Slimhinnen på innsiden er sterkt foldet med høyt sylinderepitel utstyrt med små utvekster på overflaten (mikrovilli). Det gjør overflaten på innsiden av galleblæren større, slik at resorpsjonen av vann og dermed konsentrasjonen av galle øker betydelig, opptil fem til ti ganger. Den grønne, gjenværende gallen inneholder gallefargestoffer, gallesyrer, kolesterol og mineraler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg