Leverskrapetesten er en klinisk undersøkelse som kan benyttes for å estimere leverstørrelse ved mistanke om forstørret lever (hepatomegali).

Faktaboks

Også kjent som

cat scratch test

Fremgangsmåte

Undersøkelsen gjennomføres med pasienten liggende. Undersøkeren plasserer stetoskopet i øvre midtre mageregion (epigastriet), deretter skraper undersøkeren med fingrene lett over huden fra hoftekammen og opp mot leverens forventede beliggenhet. Det skal være repeterende korte skrap i horisontal retning samtidig som man beveger seg opp mot ribbeinsbuen (arcus costalis) på høyre side. Samtidig som det skrapes på huden til pasienten lytter legen til karakteren av lyden som vandrer gjennom huden og via stetoskopet.

Når det skrapes over luftholdig tarm så er lyden av annen kvalitet enn når det skrapes over leveren som er mer kompakt. Undersøker lytter etter denne overgangen og der den finnes antas leverens nedre grense å være. I tillegg kan leverens nedre grenser forsøkes palpert for å estimere størrelse.

Andre undersøkelser

I tillegg til leverskrapetesten kan leverens nedre grenser forsøkes palpert for å estimere størrelse.

Ved mistanke om forstørret lever i kombinasjon med symptomer som tyder på leversykdom så følger vanligvis en omfattende utredning med blodprøver, billedundersøkelse og andre passende undersøkelsesmetoder som gir en mye mer presis vurdering av leverens tilstand.

Denne testen har ingenting å gjøre med katteklorfeber/cat-scratch disease å gjøre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg