Cat-scratch disease er en som oftest ufarlig, selvhelbredende granulomatøs infeksjon i lokale lymfeknuter hos mennesker, som kan bli smittet når en katt klorer dem eller slikker på et sår.

Faktaboks

Også kjent som
katteklorfeber, katteklorsykdom

Ettersom tilstanden vanligvis går over av seg selv, er det usikkert hvor mange som har vært smittet. Om lag 80 prosent av pasientene er under 18 år, og de har hatt plager i mer enn én måned før de kommer til undersøkelse.

Årsak

Sykdommen skyldes en liten gramnegativ stavbakterie (Bartonella henselae), som mange katter er infisert med. Bakterien finnes noe oftere hos husløse katter og katter som er infisert med lopper, enn hos andre katter.

Symptomer

Symptomene kan være vage, med lett feber og ensidig oppsvulmede, ømme lymfeknuter på halsen og under armene som det eneste tegnet. Pasienter med mer langvarige plager blir ofte undersøkt på sykehus eller hos spesialist slik at man skal kunne utelukke en annen årsak til ensidig lymfeknutevekst (for eksempel lymfekreft eller tuberkulose). Dersom pasienten har nedsatt immunforsvar på grunn av en annen sykdom (AIDS, kreft og lignende), eller for eksempel fordi han har fått transplantert et organ, kan Bartonella henselae gi en systemisk sykdom som kan være dødelig.

Diagnose

Diagnosen stilles ut fra en typisk sykehistorie og påvisning av et høyt innhold av antistoff mot Bartonella henselae i pasientens blod. I vevsprøver fra den hovne lymfeknuten kan en påvise bakterien ved dyrking, ved identifikasjon av bakterie-DNA når man bruker den spesielle DNA-kopieringsteknikken PCR, og ved påvisning av bakterien i vevssnitt.

Behandling

Bartonella henselae er følsom for visse antibiotika, som kan brukes i mer alvorlige tilfeller (cefalosporiner og erytromycin).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg