Cat-scratch disease er en som oftest ufarlig, selvhelbredende granulomatøs infeksjon i lokale lymfeknuter hos mennesker, som kan bli smittet når en katt klorer dem eller slikker på et sår.

Ettersom tilstanden vanligvis går over av seg selv, er det usikkert hvor mange som har vært smittet. Om lag 80 prosent av pasientene er under 18 år, og de har hatt plager i mer enn én måned før de kommer til undersøkelse.

Sykdommen skyldes en liten gramnegativ stavbakterie (Bartonella henselae), som mange katter er infisert med. Bakterien finnes noe oftere hos husløse katter og katter som er infisert med lopper, enn hos andre katter.

Symptomene kan være vage, med lett feber og ensidig oppsvulmede, ømme lymfeknuter på halsen og under armene som det eneste tegnet. Pasienter med mer langvarige plager blir ofte undersøkt på sykehus eller hos spesialist slik at man skal kunne utelukke en annen årsak til ensidig lymfeknutevekst (for eksempel lymfekreft eller tuberkulose). Dersom pasienten har nedsatt immunforsvar på grunn av en annen sykdom (AIDS, kreft og lignende), eller for eksempel fordi han har fått transplantert et organ, kan Bartonella henselae gi en systemisk sykdom som kan være dødelig.

Diagnosen stilles ut fra en typisk sykehistorie og påvisning av et høyt innhold av antistoff mot Bartonella henselae i pasientens blod. I vevsprøver fra den hovne lymfeknuten kan en påvise bakterien ved dyrking, ved identifikasjon av bakterie-DNA når man bruker den spesielle DNA-kopieringsteknikken PCR, og ved påvisning av bakterien i vevssnitt.

Bartonella henselae er følsom for visse antibiotika, som kan brukes i mer alvorlige tilfeller (cefalosporiner og erytromycin).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.