Leveren utfører en rekke viktige funksjoner i kroppen. Sykdom i leveren kan derfor arte seg på mange forskjellige vis, avhengig av hvilke funksjoner som rammes. Symptomene på leversykdom knytter seg dels til leveren direkte, med ømhet eller smerter under høyre ribbebue, og dels til problemer knyttet til funksjonssvikten (se leversvikt).

Leversykdommer kan ha en lang rekke årsaker. På verdensbasis er infeksjoner langt det hyppigste, først og fremst hepatitt A, B og C. Amøber og andre parasitter kan også gi leveraffeksjon, men dette sees sjeldent i Norge.

I Norge ser vi også ofte leverskader som skyldes skadelige stoffer. Slik påvirkning kan være akutt, for eksempel ved forgiftning med paracetamol, eller kronisk, som ved langvarig alkoholmisbruk. Forgiftning med sopp eller tungmetaller kan også gi leverskade.

Avleiringssykdommer er en sjelden årsak til leversykdom. Blant disse er hemokromatose med jernavleiring og Wilsons sykdom med kobberavleiring.

Leveren kan også rammes ved alvorlig sykdom generelt, som et ledd i såkalt multiorgansvikt. Her er mekanismen ofte en blanding av dårlig blodsirkulasjon og frigjøring av skadelige stoffer i kroppen. 

Immunologiske sykdommer kan også ramme leveren, for eksempel i form av autoimmun hepatitt eller primær biliær cirrhose. 

De mest klassiske tegnene på leversykdom er gulsott og levercirrhose (skrumplever). Andre tegn på leversykdom er væskeansamling i buken (ascites), rødme på håndflatene, forstørrede brystkjertler (gynekomasti) og små karnøster i huden, særlig på brystkassen. Diagnostikken kan være vanskelig, men både blodprøver, billed-diagnostikk og vevsprøver fra leveren kan være nyttig. Behandlingen avhenger helt av årsaken til leversykdommen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.