Leveren sett nedenfra etter fjerning av de omliggende bukorganer.
/Store norske leksikon.

Leversykdommer er sykdommer som forekommer i leveren. Leveren utfører en rekke viktige funksjoner i kroppen. Sykdom i leveren kan derfor arte seg på mange forskjellige vis, avhengig av hvilke funksjoner som rammes.

Symptomene på leversykdom knytter seg dels til leveren direkte, med ømhet eller smerter under høyre ribbebue, og dels til problemer knyttet til funksjonssvikten (leversvikt). Likevel er det vanligste at leversykdom starter med diffuse, ukarakteristiske plager som slapphet, feber eller nedsatt allmenntilstand.

Årsaker

Leversykdommer kan ha en lang rekke årsaker.

Infeksjon

På verdensbasis er infeksjoner langt det hyppigste, først og fremst hepatitt A, B og C. Amøber og andre parasitter kan også gi leveraffeksjon, men dette sees sjelden i Norge.

Forgiftning

I Norge ser vi også ofte leverskader som skyldes skadelige stoffer. Slik påvirkning kan være akutt, for eksempel ved forgiftning med paracetamol, andre medikamenter, eller sopp. Det kan også være en kronisk påvirkning, som ved langvarig alkoholmisbruk eller eksponering for tungmetaller.

Avleiringer

Avleiringssykdommer er en sjelden årsak til leversykdom. Blant disse er hemokromatose med jernavleiring og Wilsons sykdom med kobberavleiring.

Immunologiske årsaker

Immunologiske sykdommer kan også ramme leveren, for eksempel i form av autoimmun hepatitt, primær biliær cholangitt eller primær skleroserende cholangitt.

Generalisert sykdom

Leveren kan også rammes ved alvorlig sykdom generelt, som et ledd i såkalt multiorgansvikt. Her er mekanismen ofte en blanding av dårlig blodsirkulasjon og frigjøring av skadelige stoffer i kroppen.

Symptomer, diagnostikk og behandling

De mest klassiske tegnene på leversykdom er gulsott og levercirrhose (skrumplever). Andre tegn på leversykdom er væskeansamling i buken (ascites), rødme på håndflatene, forstørrede brystkjertler (gynekomasti) og små karnøster i huden, særlig på brystkassen. Imidlertid starter ofte sykdommen med diffuse symptomer med slapphet og nedsatt allmenntilstand.

Diagnostikken kan være vanskelig, men både blodprøver, billed-diagnostikk og vevsprøver fra leveren kan være nyttig for å påvise sykdom i leveren, men også for å avsløre årsaken.

Behandlingen avhenger helt av årsaken til leversykdommen. Hvis sykdommen skyldes en skadelig påvirkning kan det være tilstrekkelig å fjerne dette. Virussykdom kan i mange tilfeller behandles med medikamenter. Ved akutt alvorlig leversvikt, for eksempel ved forgiftninger, kreves generell intensivbehandling. I noen tilfeller vil levertransplantasjon være nødvendig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg