Leversykdommer er sykdommer som forekommer i leveren. Leveren utfører en rekke viktige funksjoner i kroppen. Sykdom i leveren kan derfor arte seg på mange forskjellige vis, avhengig av hvilke funksjoner som rammes.

Symptomene på leversykdom knytter seg dels til leveren direkte, med ømhet eller smerter under høyre ribbebue, og dels til problemer knyttet til funksjonssvikten (leversvikt). Likevel er det vanligste at leversykdom starter med diffuse, ukarakteristiske plager som slapphet, feber eller nedsatt allmenntilstand.

Leversykdommer kan ha en lang rekke årsaker.

På verdensbasis er infeksjoner langt det hyppigste, først og fremst hepatitt A, B og C. Amøber og andre parasitter kan også gi leveraffeksjon, men dette sees sjelden i Norge.

I Norge ser vi også ofte leverskader som skyldes skadelige stoffer. Slik påvirkning kan være akutt, for eksempel ved forgiftning med paracetamol, andre medikamenter, eller sopp. Det kan også være en kronisk påvirkning, som ved langvarig alkoholmisbruk eller eksponering for tungmetaller.

Avleiringssykdommer er en sjelden årsak til leversykdom. Blant disse er hemokromatose med jernavleiring og Wilsons sykdom med kobberavleiring.

Immunologiske sykdommer kan også ramme leveren, for eksempel i form av autoimmun hepatitt, primær biliær cholangitt eller primær skleroserende cholangitt.

Leveren kan også rammes ved alvorlig sykdom generelt, som et ledd i såkalt multiorgansvikt. Her er mekanismen ofte en blanding av dårlig blodsirkulasjon og frigjøring av skadelige stoffer i kroppen.

De mest klassiske tegnene på leversykdom er gulsott og levercirrhose (skrumplever). Andre tegn på leversykdom er væskeansamling i buken (ascites), rødme på håndflatene, forstørrede brystkjertler (gynekomasti) og små karnøster i huden, særlig på brystkassen. Imidlertid starter ofte sykdommen med diffuse symptomer med slapphet og nedsatt allmenntilstand.

Diagnostikken kan være vanskelig, men både blodprøver, billed-diagnostikk og vevsprøver fra leveren kan være nyttig for å påvise sykdom i leveren, men også for å avsløre årsaken.

Behandlingen avhenger helt av årsaken til leversykdommen. Hvis sykdommen skyldes en skadelig påvirkning kan det være tilstrekkelig å fjerne dette. Virussykdom kan i mange tilfeller behandles med medikamenter. Ved akutt alvorlig leversvikt, for eksempel ved forgiftninger, kreves generell intensivbehandling. I noen tilfeller vil levertransplantasjon være nødvendig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.