Palpasjon

Palpasjon er en av de undersøkelsesmetodene i den kliniske undersøkelsen. Undersøkelsen innebærer at man tar på pasienten. Undersøkeren vil kjenne på ulike deler av kroppen, avhengig av hvilken tilstand som mistenkes. Her er det halsen som palperes for å kjenne etter forstørrelse av eller knuter i skjoldbruskkjertelen.

Av /Shutterstock.
Palpasjon av gravid kvinne
Palpasjon er en viktig del av undersøkelsen av en gravid kvinne. Man forsøker blant annet å kjenne etter fosterets leie.
Av /Shutterstock.

Palpasjon er en medisinsk-diagnostisk undersøkelse der man utnytter undersøkerens følesans i fingertuppene, og pasientens eventuelle angivelse av smerter ved undersøkelsen. Palpasjon kan foretas med én eller to hender og kan inndeles i overflatisk og dyp palpasjon.

Faktaboks

Etymologi
av latin palpare, ‘berøre sakte’

Ved overflatisk palpasjon kan man blant annet kjenne økt hudtemperatur ved infeksjoner, og «potetmelslignende» hudoverflate over en overbelastet sene (seneskjedebetennelse). Man kan palpere pulsen ved håndleddet eller på halsen.

Ved dyp palpasjon kan man blant annet kjenne en forstørret lever under den høyre ribbensbuen, uregelmessigheter rundt skulderbuen når skulderen er ute av ledd, eller observere at pasienten angir smerte ved palpasjon nedad til høyre for navlen ved blindtarmbetennelse.

Palpasjon er én av fire grunnleggende undersøkelsesmetoder med latinske navn:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg