palpasjon

Palpasjon er en av de undersøkelsesmetodene i den kliniske undersøkelsen. Undersøkelsen innebærer at man tar på pasienten. Undersøkeren vil kjenne på ulike deler av kroppen, avhengig av hvilken tilstand som mistenkes. Her er det halsen som palperes for å kjenne etter forstørrelse av eller knuter i skjoldbruskkjertelen.

Av /Shutterstock.
Palpasjon er en viktig del av undersøkelsen av en gravid kvinne. Man forsøker blant annet å kjenne etter fosterets leie.
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Palpasjon er en medisinsk-diagnostisk undersøkelse der man utnytter undersøkerens følesans i fingertuppene, og pasientens eventuelle angivelse av smerter ved undersøkelsen. Palpasjon kan foretas med én eller to hender og kan inndeles i overflatisk og dyp palpasjon.

Faktaboks

Etymologi
av latin palpare, ‘berøre sakte’

Ved overflatisk palpasjon kan man blant annet kjenne økt hudtemperatur ved infeksjoner, og «potetmelslignende» hudoverflate over en overbelastet sene (seneskjedebetennelse). Man kan palpere pulsen ved håndleddet eller på halsen.

Ved dyp palpasjon kan man blant annet kjenne en forstørret lever under den høyre ribbensbuen, uregelmessigheter rundt skulderbuen når skulderen er ute av ledd, eller observere at pasienten angir smerte ved palpasjon nedad til høyre for navlen ved blindtarmbetennelse.

Palpasjon er én av fire grunnleggende undersøkelsesmetoder med latinske navn:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg