Linolsyre er en flerumettet omega-6-fettsyre som finnes i mange typer fett. Den har 18 karbonatomer og to dobbeltbindinger. Siden fettsyren har viktige oppgaver og ikke kan dannes i kroppen, er den essensiell og må tilføres gjennom kostholdet. De essensielle fettsyrene er blant annet viktige for cellemembranfunksjon, og inngår i prostaglandiner som er nødvendige for mange fysiologiske funksjoner.

Faktaboks

Uttale
linˈolsyre
Også kjent som

oktadekadiensyre

Linolsyre finnes i svært mange typer fett, med spesielt høy konsentrasjon i mange typer plantefett. Soyaolje og maisolje inneholder for eksempel rundt 50 prosent linolsyre. Som følge av det høye innholdet i mange typer fett, er et for lavt inntak svært lite sannsynlig under norske forhold. Det er mulig at et for høyt inntak av linolsyre bør unngås. Dette fordi store mengder linolsyre kan være negativt for virkningen av den essensielle linolensyren.

Linolsyre omdannes i organismen til arakidonsyre, som også regnes som en essensiell fettsyre.

  • Kjemisk formel CH3(CH2)3(CH2CH=CH)2(CH2)7COOH

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg