Listeriose er en infeksjonssykdom som skyldes den grampositive bakterien Listeria monocytogenes, som finnes i naturen og hos ulike dyr, blant annet sauer, geiter og storfe. Mennesker kan bli smittet blant annet gjennom inntak av upasteurisert melk, og av ost laget av slik melk.

Faktaboks

Uttale
listeriˈose

Mennesker kan være bærere uten å vise tegn til infeksjonssykdom. Men sporadiske tilfeller av listeriameningitt forekommer hos voksne, oftest hos eldre eller hos andre pasienter med svekket infeksjonsforsvar, men av og til også hos personer uten risikofaktorer.

Smitte fra mor til foster kan føre til abort, og hos nyfødte kan bakterien gi hjernehinnebetennelse (meningitt) og annen alvorlig sykdom med betydelig dødelighet. Gravide anbefales derfor å ikke spise eller drikke produkter inneholdende upasteurisert melk, holde seg unna spekemat og andre mulige kilder til listeriabakterier.

Sykdomsbildet er i stor grad som ved andre bakterielle meningitter, selv om bakterien har en uttalt tendens til å slå seg ned i nervevev.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg