Luftfukterfeber er en immunologisk reaksjon på innånding av aerosol med giftstoffer fra mikroorganismer fra stillestående vann i luftfuktere.

Symptomene er influensalignende med hodepine, tørrhoste, frysninger og ledd- og muskelsmerter. Tilstanden var tidligere relativt vanlig hos personer som arbeidet i trykkerier, der luftfuktere er mye brukt, og ble derfor kalt trykkerifeber. Vanligvis er symptomene verst mandag formiddag, 4–8 timer etter at man blir utsatt for forurenset luftfuktertåke, for så å avta utover uken.

Problemet unngås ved ukentlig renhold av beholder, i industrien ved direkte forstøvning fra tilførselsledningen uten bruk av vannbeholder. Et alternativ er fordampning med koking av vannet slik at mikroorganismene blir drept, men dette kan medføre lokale kondensproblemer med fuktskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg