Aerosol er finfordelte dråper eller partikler som holder seg svevende en tid i luften. Aerosoler lages ved at en løsning under trykk slippes ut gjennom en dyse. Trykket oppnås ved hjelp av en drivgass (sprayboks) eller en kompressor (forstøverapparat). De viktigste midlene mot astma gis som inhalasjonsaerosoler eller inhalasjonspulver. Derved oppnås høye konsentrasjoner i bronkiene og lave konsentrasjoner i andre organer. Slik påføres pasientene færre bivirkninger enn om legemidlene hadde blitt gitt i tablettform.

Faktaboks

Uttale
aerosˈol

Riktig inhalasjonsteknikk

For at de finfordelte dråper eller partiklene med virkestoff skal nå helt frem til bronkiene, er det viktig å inhalere riktig. Felleskatalogen har laget videoer for alle typer av inhalatorer. Alle som trenger det, kan be om inhalasjonsveiledning og hjelp til å få sjekket sin inhalasjonsteknikk på apotek.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg