Resept

Før i tiden ble alle legemidler fremstilt på apotek basert på resept fra legen. Her er et eksempel på magistrell forskrivning av mikstur til fru Sulesund fra doktor Dyb.

Av /Norsk farmasihistorisk museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Magistrell forskrivning er en leges forskrivning av et legemiddel som må lages på apoteket slik det angis på resepten, og som er tiltenkt en bestemt pasient. Slike legemidler kalles magistrelle preparater eller magistrelle legemidler.

Faktaboks

Uttale
magistrˈell forskrivning
Etymologi
av latin magister, ‘mester, lærer’

Magistrell forskrivning kan være aktuelt når det er behov for legemidler som ikke finnes i ønsket styrke, legemiddelform eller sammensetning.

Historisk sett ble alle legemidler fremstilt på apotek basert på resepter fra legene, mens i dag er de aller fleste legemidler som brukes industrielt fremstilt. Det som fortsatt er vanlig å forskrive magistrelt i dag er infusjoner med cellegift til bruk i kreftbehandling og infusjoner med smertestillende virkestoff til bruk i smertepumper. Disse forskrives som oftest av sykehusleger og produseres på det nærmeste sykehusapoteket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg