virkestoff

Artikkelstart

Virkestoff er den aktive ingrediensen i et legemiddel.

Når virkestoffet inngår i et legemiddel, er det som regel skrevet med mindre skrift enn spesialitetsnavnet. For eksempel inneholder legemidlene med spesialtetsnavnene Paracet, Pinex og Panodil det samme virkestoffet: paracetamol.

Alle virkestoff har et unikt generisk navn. Virkestoffet er en kjemisk substans definert på femte nivå i ATC-systemet. For noen legemidler har produsenten ikke laget et spesialitetsnavn og benytter kun navnet på selve virkestoffet som salgsnavn. Slike legemidler kalles generika.

Hvis et legemiddel er i fast form, for eksempel en tablett, angis styrken i hvor mange mikrogram, milligram eller gram virkestoff hver tablettinneholder. Tabletter med samme virkestoff kan selges i flere styrker, for eksempel 5 mg og 10 mg.

Hvis legemiddelet er i flytende form, for eksempel en mikstur, angis styrken gjerne som vekt i forhold til volum, for eksempel milligram virkestoff per milliliter væske (mg/ml). Miksturer med paracetamol til barn selges i styrken 24mg/ml. Jo tyngre barnet er, jo mer virkestoff skal gis, og desto flere milliliter måles opp i måleskje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg