Virkestoff er den aktive ingrediensen i et legemiddel.  

Når virkestoffet inngår i et legemiddel, er det som regel skrevet med mindre skrift enn spesialitetsnavnet. For eksempel inneholder legemidlene med spesialtetsnavnene Paracet, Pinex og Panodil det samme virkestoffet: paracetamol.

Alle virkestoff har et unikt generisk navn. Virkestoffet er en kjemisk substans definert på femte nivå i ATC-systemet.  For noen legemidler har produsenten ikke laget et spesialitetsnavn og benytter kun navnet på selve virkestoffet som salgsnavn. Slike legemidler kalles generika.

Hvis et legemiddel er i fast form, for eksempel en tablett, angis styrken i hvor mange mikrogram, milligram eller gram virkestoff hver tablett inneholder. Tabletter med samme virkestoff kan selges i flere styrker, for eksempel 5 mg og 10 mg. 

Hvis legemiddelet er i flytende form, for eksempel en mikstur, angis styrken gjerne som vekt i forhold til volum, for eksempel milligram virkestoff per milliliter væske (mg/ml). Miksturer med paracetamol til barn selges i styrken 24mg/ml. Jo tyngre barnet er, jo mer virkestoff skal gis, og desto flere milliliter måles opp i måleskje. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.