Virkestoff er den aktive ingrediensen i et legemiddel.

Når virkestoffet inngår i et legemiddel, er det som regel skrevet med mindre skrift enn spesialitetsnavnet. For eksempel inneholder legemidlene med spesialtetsnavnene Paracet, Pinex og Panodil det samme virkestoffet: paracetamol.

Alle virkestoff har et unikt generisk navn. Virkestoffet er en kjemisk substans definert på femte nivå i ATC-systemet. For noen legemidler har produsenten ikke laget et spesialitetsnavn og benytter kun navnet på selve virkestoffet som salgsnavn. Slike legemidler kalles generika.

Hvis et legemiddel er i fast form, for eksempel en tablett, angis styrken i hvor mange mikrogram, milligram eller gram virkestoff hver tablettinneholder. Tabletter med samme virkestoff kan selges i flere styrker, for eksempel 5 mg og 10 mg.

Hvis legemiddelet er i flytende form, for eksempel en mikstur, angis styrken gjerne som vekt i forhold til volum, for eksempel milligram virkestoff per milliliter væske (mg/ml). Miksturer med paracetamol til barn selges i styrken 24mg/ml. Jo tyngre barnet er, jo mer virkestoff skal gis, og desto flere milliliter måles opp i måleskje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg