Mannlig klimakteriumsyndrom er en dårlig definert tilstand som beskriver avtagende produksjon av androgene hormoner, avtagende seksualfunksjon og psykologiske endringer. I motsetning til hos kvinnen, som får en tidsbestemt og definitiv reduksjon i produksjonen av østrogener, er produksjonen av androgene hormoner bare langsomt avtagende fra 30-års alder hos menn, og først i målbar grad fra 65-årsalderen. Det er stor spredning i hormonnivå hos menn i denne perioden. PADAM (partial androgen deficiency of the aging male) er et begrep som betegner dette.

Omtrent 30 prosent av menn i 70-årsalderen har hetetokter, men årsaken er lite kjent. Symptomer som tillegges PADAM er ellers mange og uspesifikke, og omfatter psykiske symptomer som depresjon, tretthet og tiltaksløshet, nedsatt seksuell interesse og ereksjonsproblemer, nedsatt muskelmasse og tap av kroppsbehåring.

Det er ikke allment etablert at det finnes noe hormonelt grunnlag for det mannlige klimakteriumsyndrom. En del eksperter mener at denne tilstanden har psykologiske årsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg