Klimakterium.

Klimakterium. Hos kvinner kan livsløpet deles inn etter fruktbarheten i periodene barndom, pubertet, den befruktningsdyktige (fertile) perioden, klimakterium, post-menopause. Ved begynnelsen og slutten av den fertile perioden forekommer ofte uregelmessige menstruasjoner.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Overgangsalderen er en dårlig definert tidsperiode på noen år før og etter siste menstruasjon, menopause.

Faktaboks

Også kjent som

klimakteriet, menopause

Årsaker

Overgangsalderen hos kvinner er resultatet av at eggstokkenes funksjon opphører. Svikten begynner hos mange kvinner allerede i 35–40-årsalderen og blir til slutt så markert at menstruasjonen opphører (menopause). Median alder for menopause er 52 år.

Det har vært vanlig å forestille seg at det som hender opp mot menopausen, er at eggene i eggstokkene, som alle ble anlagt i fosterlivet, er «oppbrukt», og at eggstokkene dermed slutter å fungere. Mye kan imidlertid tyde på at forklaringen er en annen, og heller er å søke i aldersforandringer i den støtvise sekresjonen av overordnete hormoner fra hypothalamus.

Etter menopause er østrogen (østradiol)- og progesteronproduksjonen fra eggstokkene opphørt, mens produksjonen av testosteron fortsetter. Det dannes fortsatt et østrogen (østron) i perifert fettvev.

Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser er vanlig i overgangsalderen. Det kan skyldes svikt i produksjonen av hormonet progesteron (se kjønnshormoner) fra det gule legeme i eggstokkene etter eggløsningen, noe som fører til korte blødningsintervaller. Blødningsforstyrrelser kan også skyldes manglende eggløsning. Det gir lange blødningsintervaller, men til gjengjeld langvarige blødninger når de først kommer. Slik kan kvinnen få et blødningsmønster som er helt usystematisk og uforutsigbart. Etter hvert avtar østrogenproduksjonen i eggstokkene, og blødningene opphører helt. Da er menopausen inntrådt. Er kvinnen plaget av sine uregelmessige blødninger, kan de reguleres med hormonbehandling.

Hetetokter

Omtrent 80 prosent av kvinner i overgangsalderen har hetetokter. Den egentlige årsaken til hetetoktene er ukjent, men de arter seg som en feilfunksjon av kroppens interne termostat, som signaliserer at det er for varmt, selv om temperaturen er normal. Det varierer svært mye fra kvinne til kvinne hvor plaget hun er av hetetokter. Hetetokter kan begynne flere år før menopausen. Nokså karakteristisk er å ha kortere og lengre perioder med hetetokter. Hetetokter opptrer ofte om natten og fører til oppvåkning og forstyrret nattesøvn. Hetetokter kan behandles med hormoner.

Det er mange som har ulike plager i overgangsalderen. Erfaringen tilsier imidlertid at de fleste kvinner kommer gjennom denne perioden uten spesielle problemer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Frid Elisabet Verndal

Hei

Det må gå an å finne noe mer dokumentert informasjon om kvinnehelse - eller overgangsalder for alle kjønn -
Kan denne boka være en start? :
"Femihelse" (2019, Pitch forlag)
Forfattere Sigrun Stenseth, Helene Svabø.

Denne artikkelen her på sml.snl.no lignet mer på ikke-info enn noe informativ.

Jeg har nå også erfart at det finnes en blodprøve får å definere hvor langt man har kommet i overgangsalderen. Det er en blodanalyse alle fastleger til kvinner i alderen 40-60 år - og kvinnene selv - enkelt og lett gir muligheten for få informasjon om kvinnens egen opplevelse av ståplassen man har fått "midt-i-livet".

Mvh.
Frid EV.

svarte Halvard Hiis

Hei! Artikkelen er nå fyldig utvidet av fagansvarlig.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg