Bær
Friske frukt og bær inneholder vanligvis mellom 75 og 90 prosent vann, med sukker som den kvantitativt nest viktigste ingrediensen.
Bær
Av /Shutterstock.

Frukt og bær defineres i ernæringssammenheng ofte som søte eller sure frukter med et høyt vanninnhold. Denne definisjonen er annerledes enn den botaniske definisjonen for frukt og bær. Også skillet mellom frukt og bær er annerledes mellom den botaniske og den ernæringsmessige definisjonen.

Konsum i Norge

Forbruket av frukt og bær per person i Norge på engrosnivå er 92 kg (2014), med mer enn 90 prosent importert fra andre land, ikke minst fra tropiske og subtropiske strøk. De fem mest spiste fruktene i Norge etter synkende konsum er banan, appelsin, eple, melon og druer.

Næringsinnhold

Friske frukt og bær inneholder vanligvis mellom 75 og 90 prosent vann, med sukker som den kvantitativt nest viktigste ingrediensen. Sukkerinnholdet varierer vanligvis mellom seks og ti prosent, med unntak av i banan og druer, der sukkerinnholdet er rundt 15 prosent. Bananer inneholder i tillegg rundt fire prosent stivelse.

Mange frukter er rike på viktige vitaminer, ikke minst vitamin C og folat. Noen frukter inneholder også betydelige mengder andre vitaminer, som vitamin A og vitamin E. Innholdet av vitaminer er spesielt høyt i sitrusfrukter og mange typer bær, men er relativt lavt i de vanlig spiste fruktene banan, epler, melon og druer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg