Store norske leksikon

Temaside

#Mat og kosthold

Gorm Kallestad/Scanpix. Gjengitt med tillatelse

En samling artikler om ernæring fra Store norske leksikon og Store medisinske leksikon.
Hele artikkelen

Standard shutterstock 75668290

grønnsaker

Grønnsaker, opprinnelig betegnelse på grønne deler av urteaktige planter til mat, men brukes nå også om andre plantedeler, for eksempel røtter, løk, blomsterstand (blomkål, brokkoli), umodne frukte...

Standard shutterstock 474864694

korn

Korn er gressarter som dyrkes for frøenes skyld: havre, bygg, rug, hvete, ris, mais, hirse, durra og dessuten bokhvete, som ikke hører til gressartene. Korn betegner etter sammenhengen enten bare f...

Standard standard shutterstock 68777080 1  1

potet

Potet er en plante i søtvierfamilien, som er mye dyrket for de spiselig knollene. Potetplanten blir 0,5–0,75 m høy, har en eller flere vingekantede og lite grenete stengler, mellombrutt finnete bla...