Lite barn med medfødt dermal melanocytose på ryggen

Medfødt dermal melanocytose er en blågrå pigmentflekk på nedre del av ryggen og/eller setet.

Faktaboks

Også kjent som

kongenitt dermal melanocytose, congenital dermal melanocytosis

tidligere kalt mongolflekk

Forekomst

Tilstanden forekommer hos alle menneskegrupper, mer mye hyppigere hos personer med melaninrik hud enn hos hvite. Som eksempel er det rapportert hyppighet på over 90 % hos barn fra Malaysia og Mongolia. Dette er grunnen til at flekken tidligere ble kalt mongolflekk. Flekken finnes sjelden hos hvite europeere. Hos italienske barn er det funnet en forekomst av denne typen pigmentflekk på ca. 2 %, hos andre europeere enda sjeldnere.

Årsak

Pigmentcellene har sin opprinnelse i nevralrøret. I løpet av fosterlivet vandrer pigmentcellene mot huden, der de slår seg ned i basalcellelaget, mellom overhudcellene. Medfødt dermal malanocytose oppstår fordi ikke alle pigmentcellene kommer frem til sitt rette bestemmelsessted, men blir liggende i dypere deler av lærhuden. Dette skjer spesielt på nedre del av ryggen. Trolig er det en genetisk årsak til dette fenomenet. Pigmentcellene er normale og produserer brunt pigment. På grunn av lysets refleksjon gjennom hudlagene, fremstår fargen som blågrå når pigmentet ligger dypt i huden.

Funn

Flekken finnes vanligvis på nedre del av ryggen, er til stede ved fødselen og er ensartet i fargen som hos forskjellige barn kan variere fra blå til grålig. Størrelsen kan være fra noen centimeter stor til mer enn 20 cm stor, og kan i enkelte tilfeller dekke store områder av nedre del av ryggen og setet. Overgangen til normal hud er ofte litt diffus. I noen tilfeller er det økt hårvekst over flekken. Fordi pigmentcellene ligger dypt i huden, påvirkes ikke overhuden. Hudens overflate er derfor normal. Flekken er makuløs. Denne typen pigmentflekk blir vanligvis borte før 10-årsalderen, men kan i enkelte tilfeller bli permanent.

Tiltak

Tilstanden behandles ikke. Det er ingen risiko for utvikling av føflekkreft i denne typen medfødt pigmentflekk. Oppfølging eller kontroll er derfor ikke nødvendig. Det er viktig å skille denne typen pigmentflekker fra store medfødte pigmentføflekker, som i noen tilfeller kan dekke store deler av ryggen. Disse medfører økt risiko for kreftutvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg