føflekkreft

Ved føflekkreft er føflekken ofte asymmetrisk, har en ujevn kant, varierende farge og diameter over 6 mm.
Føflekkreft av . Gjengitt med tillatelse

Sollys bidrar til utviklingen av DNA-skader i huden, og etter hvert føflekkreft.

DNA-skade av . Gjengitt med tillatelse

Føflekkreft, også kalt malignt melanom, er en type hudkreft utgått fra celler som produserer det svarte fargestoffet melanin i hud og i føflekker (melanocytter). Det oppstår først og fremst i hud men kan også oppstå i slimhinner, øye og lymfeknuter. Det kalles også ondartet føflekksvulst da den i omtrent halvparten av tilfellene utvikles fra en kjent pigmentert føflekk.

Faktaboks

Også kjent som

malignt melanom

Det er ca. 2300 nye tilfeller av føflekkreft i Norge hvert år. Forekomsten har økt betydelig i Norge siden 1950-tallet, og Norge har nå en av de høyeste forekomstene i verden. Malignt melanom rammer relativt mange unge mennesker.

Årsak

Sterk soleksponering av lys hud, særlig i unge år, anses som hovedårsaken. Det er spesielt solbrenthet som er forbundet med økt risiko. Omtrent halvparten utvikles fra en kjent pigmentert føflekk. Typisk er føflekker som:

  • endrer farge til blåsvart
  • har tendens til kløe
  • flasser
  • gir sår- eller skorpedannelse
  • har eventuelt blødning fra overflaten
  • har lokal svulstdannelse
  • har områder med avbleking i tidligere pigmentert føflekk

Tilsvarende svulst i hud kan også dannes i områder uten kjent føflekk fra tidligere. Føflekkreft i slimhinne oppstår hyppigst i hode-halsområdet, for eksempel som nesehulen. I øyet kalles en slik svulst for uvealt malignt melanom. Spredning til lymfeknuter, og senere til andre organer kan skje relativt tidlig. Risiko for spredning avhenger blant annet av tykkelsen på svulsten.

Behandling

Behandling er først og fremst tidlig kirurgisk fjernelse av svulsten. Også spredning til lymfeknuter og til hud kan behandles med operasjon. Immunmodulerende behandling kan være aktuelt ved spredning eller hvis svulsten ikke kan opereres bort. Føflekkreft er lite eller moderat påvirkelig av vanlig cellegift. Strålebehandling kan være aktuelt ved noen tilfeller av spredning.

Prognose

Prognosen er god ved tidlig fjerning av føflekkreft. Totalt sett er 85 prosent av menn og nesten 90 prosent av kvinner i live fem år etter påvist føflekkreft. Hvis det ikke er tegn til spredning på diagnosetidspunktet er henholdsvis 90 og 93 prosent i live etter fem år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg